Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

Voorbeeld betrouwbaarheid: Je doet een onderzoek naar het eetpatroon van vegetariërs in België. Je kiest ervoor om een enquête te verspreiden en gebruikt sociale media (zoals Facebook) om respondenten te vinden. Je merkt dat vooral medestudenten uit jouw studentenstad reageren op je oproep om deel te nemen. Maar is dat wel een betrouwbaar onderzoek? Je wilt namelijk dat de resultaten zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid liggen en iets zeggen over álle vegetariërs in België. Als vooral studenten meedoen, is de betrouwbaarheid laag. Om de betrouwbaarheid te verhogen, kun je de groep respondenten uitbreiden zodat die beter aansluit bij de echte situatie. Je zou bijvoorbeeld extra selectiemethoden kunnen gebruiken, zoals oproepjes op online fora, papieren enquêtes of andere kanalen.
Voorbeeld operationaliseringsmodel
Hierboven hebben we het vooral gehad over de methodologische validiteit, maar je kunt ook (vooral voor wo studenten) kijken naar de statistische validiteit. Hierbij kijk je of de gebruikte statistische modellen voldoen aan de achterliggende aannames.
Tevens is het goed om te beschrijven waarom je specifiek voor deze onderzoeksmethode hebt gekozen en wat daar de voor- en nadelen van zijn. Zo kun je bij interviews kiezen uit gestructureerde, semigestructureerde of diepte-interviews. Welke keuze je ook maakt, het gaat er uiteindelijk om dat je jouw keuze hierin zo goed mogelijk verantwoord (tip: het helpt vaak om het doel van de interviews erbij te zetten).
Net als bij kwantitatief onderzoek gaat het er bij de validiteit van kwalitatief onderzoek om dat je de juiste vragen/topics opstelt die jouw onderwerp ook echt omvatten. Ook hier zou je gebruik kunnen maken van een operationaliseringsmodel. De interviewvragen (bij gestructureerde- en semigestructureerde interviews) worden vaak genoteerd in een interviewgids zodat je goed voorbereid naar het interview kunt gaan, bij een diepte-interview gebruik je vaak een itemlist. Hierin kun je tevens een inleiding voor jezelf uitschrijven die je aan elke geïnterviewde vertelt aan de start van het interview en vermeld je ook de vertrouwelijkheid.
Hieronder zie je in de afbeelding een voorbeeld van een interviewgids:
Als laatste dien je hier al te beschrijven hoe je de analyses gaat uitvoeren en of je de interviews bijvoorbeeld hebt opgenomen met een audiorecorder. en hebt uitgewerkt in transcripties. Verder is het voor de validiteit van een interview ook altijd goed om de interviewvragen vooraf voor te leggen aan een expert en, indien mogelijk, proefinterviews af te nemen.
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Beschrijf dus in je scriptie zoveel mogelijk aspecten die eraan hebben bijgedragen dat de betrouwbaarheid en validiteit van jouw onderzoek zo hoog mogelijk is. Bespreek in ieder geval bij het beschrijven van de betrouwbaarheid en validiteit de volgende punten:
Waarom je hebt gekozen voor dit type onderzoek (kwalitatief/ kwantitatief), meer informatie over je onderzoeksmethode (dus niet alleen “interviews” maar bijvoorbeeld “semigestructureerde interviews”) en waarom je daarvoor kiest
Waarom je hebt gekozen voor dit aantal respondenten. Bij kwantitatief onderzoek kun je daarvoor dus de steekproefcalculator gebruiken, bij kwalitatief onderzoek kun je dit theoretisch beredeneren)
Of je eerst een pre-test/ proef(enquête/ interview) hebt uitgevoerd, en op welke manier
Hoe je jouw respondenten hebt geselecteerd (via bijvoorbeeld social media, oproepjes etc.) en hoe je ben omgegaan met de privacy van je respondenten (anoniem of niet). Klik hier om te lezen hoe je jouw SPSS dataset anonimiseert)
Een verantwoording van hoe je tot de vragen van je enquête/interview/etc. bent gekomen, klik hier voor scriptietips over het opstellen van goede enquêtevragen
De representativiteit van de respondenten in jouw onderzoek (steekproef)
Responspercentage: Hoeveel mensen je hebt uitgenodigd (als dit is na te gaan, bijvoorbeeld wanneer je een mailing hebt uitgezet) en hoeveel mensen er uiteindelijk hebben meegedaan.
Hoe je hebt geprobeerd de respons te verhogen: om ervoor te zorgen dat je meer respondenten hebt, en je steekproef zo representatiever wordt, loont het vaak om een cadeaubon te verloten onder de deelnemers en een reminder uit te sturen (bijvoorbeeld een week nadat je de uitnodiging hebt verstuurd). Je zult zien dat er daardoor meer respondenten aan jouw onderzoek zullen meedoen.
Hoe je de resultaten hebt geanalyseerd (je beschrijft dus de data-analyse van je scriptie; bijvoorbeeld middels SPSS en welke analyses je hebt gebruikt bij kwantitatief onderzoek, en in het geval van kwalitatief onderzoek in de vorm van interviews kun je bijvoorbeeld beschrijven op welke manier je de resultaten hebt gecodeerd).
De definitie van literatuuronderzoek is volgens Topscriptie:
Een overzicht van reeds bestaande informatie over je onderwerp (wat is er al bekend), dat de context weergeeft van en ‘gaten’ identificeert in de literatuur, een kritische en samenhangende bespreking is en de relaties laat zien tussen voorgaande onderzoeken.
Veel studenten vergeten te beschrijven hoe zij de betrouwbaarheid van hun literatuuronderzoek (deskresearch) zo hoog mogelijk hebben gehouden. Het is belangrijk om ook de betrouwbaarheid in het geval van een literatuuronderzoek te beschrijven. Beschrijf bij de verantwoording van de betrouwbaarheid bijvoorbeeld de volgende aspecten:
Tegenwoordig is er op internet veel foutieve informatie te vinden, Google kan de bron niet altijd nagaan en iedereen is vrij om een website te maken en iets te publiceren. Het is daarom goed om te beschrijven dat je zoveel mogelijk gebruik hebt gemaakt van objectieve bronnen, waarbij een auteur geen/ weinig commerciële belangen heeft en dat je hier specifiek naar hebt gekeken bij het selecteren van de literatuur.
Als je gebruikt hebt gemaakt van databases, geef dan aan welke databases je hebt gebruikt en waarom. Wellicht heb je daarnaast gebruik gemaakt van Google Scholar i.p.v. Google.
Geef aan welke zoektermen en combinaties van zoekwoorden je hebt gebruikt (let op het gebruik van AND en OR). Tip: het loont zich vaak ook om de zoektermen zowel in het Engels als het Nederlands te proberen. Met de bovenstaande schrijftips van Topscriptie kun je zelf aan de slag om de betrouwbaarheid en validiteit van jouw onderzoek in je scriptie te beschrijven. Let op dat de bruikbaarheid van je onderzoek een ander begrip is dan de betrouwbaarheid en validiteit. Je onderzoek kan bijvoorbeeld wel heel bruikbaar (en waardevol) zijn voor het bedrijf, terwijl de betrouwbaarheid en validiteit niet zo hoog is. Vergeet niet om in je discussie de beperkingen van je onderzoek te beschrijven. Het maakt het stuk juist sterker als je laat zien dat je je hiervan bewust bent. Realiseer je dat elke scriptie en elk onderzoek zijn eigen problemen kent op het gebied van de betrouwbaarheid of validiteit.
Alle onderwerpen in
Scriptietips
Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.