Skip to content

Studie- en scriptietips > Studietips algemeen

Een scriptie schrijven en afstuderen met autisme

Scriptietips Alle onderwerpen

Afstuderen met autisme is een extra uitdaging. Er zijn gelukkig veel dingen die je kunt doen om te zorgen dat je afstudeert. In dit artikel geven we je uitleg en tips om succes af te studeren!

Welke problemen ervaren studenten met autisme?

Studenten met autisme kunnen verschillende uitdagingen ervaren tijdens hun studie en het afstuderen, veelal hebben zij vooral moeite met:

  1. Sociale interactie: het is vaak lastiger voor deze studenten om sociale signalen te begrijpen en om te gaan met sociale situaties zoals groepsprojecten (wat bij veel hbo studies heel gebruikelijk is!) en colleges.
  2. Communicatie: Ze kunnen moeite hebben met verbale en non-verbale communicatie, wat kan leiden tot misverstanden en moeilijkheden bij het uiten van gedachten en gevoelens. Zo kan goedbedoelde feedback van een docent soms heel verkeerd vallen.
  3. Overprikkeling: deze studenten zijn vaak heel gevoelig voor prikkels zoals fel licht, geluid of geur, wat kan leiden tot overprikkeling en stress.
  4. Flexibiliteit en verandering: Veranderingen in routine of onverwachte situaties kunnen stressvol zijn voor studenten met autisme, omdat ze vaak behoefte hebben aan structuur en voorspelbaarheid.
  5. Taakgerichte problemen: deze studenten kunnen ook moeite hebben met het organiseren en plannen van hun werk en het behouden van hun motivatie en focus tijdens het studeren.
  6. Problemen met sensorische integratie: sommige studenten met autisme hebben problemen met sensorische integratie, waardoor ze moeite kunnen hebben met het verwerken van sensorische input zoals visuele, auditieve en tactiele informatie (tijdens bijvoorbeeld een college).

Gelukkig bieden veel universiteiten en onderwijsinstellingen extra ondersteuning en andere faciliteiten voor studenten met autisme (of een andere ‘beperking’ aan). Vraag dit altijd even na aan je studiebegeleider/ coach.

Een student met autisme uit de praktijk

Elke student met autisme is weer anders, maar we beschrijven in dit stukje graag een voorbeeld van een student met autisme (met de fictieve naam Sarah) die we hebben begeleid bij het afstuderen. Wellicht herken je wel bepaalde dingetjes die bij jou ook spelen!

Sarah is een vierdejaars student psychologie aan de universiteit. Ze heeft autisme en heeft moeite met sociale situaties en communicatie. Ze vindt het lastig om in college aandachtig te blijven en ze heeft moeite om de lesstof te begrijpen. Sarah vindt het ook moeilijk om met haar medestudenten te communiceren en te begrijpen wat er van haar verwacht wordt bij groepsprojecten.

Als gevolg hiervan voelt Sarah zich vaak overweldigd en overprikkeld tijdens de les. Ze vindt het ook moeilijk om zich te concentreren op het studiemateriaal, omdat ze snel afgeleid raakt door geluiden of bewegingen in de omgeving. Als ze thuis komt van school, is ze vaak overprikkeld en het lukt haar niet goed om nog te studeren.

Ze heeft ook moeite met het plannen van haar tijd en het organiseren van haar werk, waardoor ze soms deadlines mist of taken niet af krijgt. Ze heeft regelmatig hulp nodig bij het structureren van haar werk en het maken van een planning. Dit helpt haar heel goed, vooral ook om alles stap voor stap op te pakken.

Sarah heeft ook sterke punten, zoals een goede oog voor detail en een uitstekend geheugen. Ze heeft ook een sterke passie voor een specifiek onderwerp (traumaverwerking) en is vastberaden om haar diploma te behalen. Met de juiste ondersteuning heeft Sarah haar studie uiteindelijk toch succesvol afgerond!

Tips voor studenten met autisme

1. Plan vooruit

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen als je afstudeert met autisme, is om vooruit te plannen. Dit betekent dat je je opdrachten, examens en deadlines moet bijhouden en ervoor moet zorgen dat je voldoende tijd hebt om ze af te ronden. Maak een planning (via deze link vind je ook een planning die je kunt gebruiken als je aan het afstuderen bent) of agenda en houd deze bij zodat je niets vergeet en je tijd goed kunt beheren. Je kunt dit ook samen met een studiegenoot of scriptiebegeleider doen, zodat je een stok achter de deur hebt.

2. Creëer een routine

Een andere belangrijke stap bij het afstuderen met autisme is het creëren van een routine. Dit kan helpen om stress en angst te verminderen en je te helpen gefocust te blijven op je doelen (het afstuderen!). Probeer elke dag op dezelfde tijd op te staan, te eten en te studeren.

3. Zoek ondersteuning

Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent als het gaat om afstuderen met autisme. Er zijn veel groepen die zich richten op het ondersteunen van studenten met autisme. Je kunt ook gebruik maken van scriptiebegeleiding, waarbij je een persoonlijke begeleider krijgt die je bij het hele proces bijstaat. Maak gebruik van deze bronnen en zoek hulp wanneer je dat nodig hebt. Praat met een vertrouwenspersoon, mentor, of zoek contact met een autisme support groep op de universiteit. Deel je zorgen en angsten met mensen en medestudenten die je kunnen helpen.

4. Maak gebruik van aanpassingen

Universiteiten en hogescholen zijn wettelijk verplicht om studenten met autisme te voorzien van de nodige aanpassingen om hen te ondersteunen bij het afstuderen. Dit kan variëren van extra tijd voor examens tot het bieden van speciale studieomgevingen. Maak gebruik van deze aanpassingen als ze beschikbaar zijn en bespreek met de juiste mensen over welke aanpassingen voor jou het meest nuttig kunnen zijn.

5. Maak gebruik van technologie

Er zijn veel technologische hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het afstuderen met autisme. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van tekst-naar-spraak app/ software om je te helpen bij het lezen van lange teksten of het schrijven van papers. Spraak-naar-tekst software kan ook helpen om ideeën op te nemen terwijl je onderweg bent. Maak gebruik van deze technologie om je studievaardigheden te verbeteren en je studietijd te verminderen.

6. Vermijd overprikkeling

Overprikkeling kan een veelvoorkomend probleem zijn voor mensen met autisme. Zorg ook voor ontprikkeling. Dit kan betekenen dat je rustige studieplekken zoekt, afleidende geluiden zoals muziek uitzet of gebruik maakt van een koptelefoon met ruisonderdrukking. Vergeet ook niet om regelmatig even een rondje te lopen (ga dus niet uren achter elkaar studeren, maar loop tussendoor even een rondje door school) of maak eventueel gebruik van een stressbal.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader
×