Conclusie scriptie

De conclusie is het sluitstuk van je scriptie. In de conclusie geef je een samenvatting van je onderzoek en beantwoord je de onderzoeksvragen die centraal stonden in je scriptie. Een conclusie is meestal beschrijvend en observerend. De verklaring en interpretatie van de resultaten van je onderzoek komt pas aan de orde in de discussie.

Het schrijven van je conclusie

In je conclusie is het niet de bedoeling dat je nieuwe dingen aan de orde stelt die je in je scriptie niet hebt behandeld! De conclusie van je scriptie is een beschrijvende samenvatting van je onderzoek: daarin is geen plaats voor nieuwe informatie.

Begin je conclusie met het herhalen van de hoofdvraag

Ga vervolgens in op de resultaten van je onderzoek en trek daar relevante conclusies uit

Schets dan het antwoord op eventuele deelvragen

Beantwoord ten slotte de hoofdvraag van je onderzoek

Maak er een goed en lopend verhaal van waarin je een sluitende conclusie geeft van je onderzoek en antwoord geeft op je onderzoeksvraag. Zet dus niet letterlijk de vraag en het antwoord neer! Houd het verder bij een beschrijving: de conclusie is niet de plek om te gaan verklaren en interpreteren.

Tips voor een goede conclusie van je scriptie

1. Bewaar het schrijven van je conclusie tot het laatst. Dan heb je een goed overzicht van je hele onderzoek en de resultaten daarvan. In je conclusie schrijf je normaliter geen nieuwe resultaten of beperkingen op, die bewaar je voor de discussie.

2. Zorg dat de conclusie van je scriptie een goed lopend verhaal is met een duidelijke lijn. Het is niet de bedoeling dat je een samenvatting geeft in de vorm van een opsomming van losse punten.

3. Let er ook op dat je de juiste werkwoordstijden gebruikt voor je conclusie. De onvoltooid tegenwoordige tijd (ik lees, ik werk) gebruik je voor feiten en bevindingen die je naar voren brengt. Bijvoorbeeld: “Notariskantoor Y moet zijn modelakte aanpassen. De huidige akte voldoet niet meer aan de nieuwe eisen”.

4. Je gebruikt de voltooid tegenwoordige tijd (ik heb gelezen, ik heb gewerkt) om te verwijzen naar je onderzoek en de resultaten daarvan. Bijvoorbeeld: “In dit onderzoek is gekeken naar de modelakte van notariskantoor Y. Hierbij is gebleken dat de modelakte niet meer voldoet aan de nieuwe eisen”.

Volgende stappen: discussie en aanbevelingen

 Na de conclusie van je scriptie ga je aan de slag met de volgende onderdelen: de discussie en aanbevelingen.

 In de discussie geef je interpretaties en verklaringen voor de resultaten van je onderzoek. Hier kijk je ook kritisch naar je onderzoek en ga je in op onder andere de validiteit en betrouwbaarheid.

 In de aanbevelingen ten slotte, geef je suggesties hoe het probleem opgelost of aangepakt zou kunnen worden. Ook kun je hier aanbevelingen doen voor vervolgonderzoek.

 Verwerk de 3 laatste onderdelen (conclusie scriptie, discussie en aanbevelingen) in één laatste hoofdstuk of knip het op in verschillende hoofdstukken. Raadpleeg ook de eventuele scriptierichtlijnen van je onderwijsinstelling. Het kan zijn dat er specifieke richtlijnen gegeven worden voor deze scriptieonderdelen.

Naar een mooie conclusie van je scriptie

Met de bovenstaande tips kun je zelf aan de slag om een mooie conclusie van je scriptie te maken. Topscriptie wenst je veel succes bij het schrijven van je conclusie en het afronden van je studie!

Kom je er niet helemaal uit en heb je hulp en begeleiding nodig?

Topscriptie heeft al ruim 3.680 studenten geholpen aan een Topscriptie!

Helpen wij jou ook aan een TopScriptie? Neem contact met ons op!

Professionele hulp bij je scriptie

Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die Topscriptie kan bieden?
Professionele, betaalbare hulp bij je scriptie?
Meer

Helpen wij jou, net als 3.680 anderen ook aan een Topscriptie?

sluit
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.