Scriptie lay-out
- Methode schrijven
- Voorbeeld methode
- Betrouwbaarheid en validiteit
- Enquêtevragen opstellen
- SPSS tips
- Statistiek: assumpties
- SPSS: moderatie of mediatie
- Kwalitatief onderzoek: interviews
- Thematische analyse
- Focusgroep
- Ontwerpgericht onderzoek
- Mixed methods
- Systematische review
- Methodes in de geesteswetenschappen
- Data verzamelen: databank
“Don’t judge a book by its cover”, misschien ken je dat Engelse spreekwoord wel? Maar, dat is nou net wat er wel gebeurt: mensen laten hun eerste indruk wel degelijk bepalen door hetgeen ze als eerste voor zich zien. Dus als je slim bent dan zorg je ervoor dat je scriptie lay-out er fantastisch verzorgd uitziet! In de eerste plaats doe je dat natuurlijk door ervoor te zorgen dat er geen taalfouten of andere slordigheden in je thesis te vinden zijn. Maar er zijn nog meer stappen die je kunt zetten om tot een mooie opmaak en scriptie lay-out en afronding van jouw scriptie te komen. Hieronder zetten we de 12 belangrijkste snelle vormgevingstips voor je op een rijtje:
1. Kies een huisstijl voor wat betreft kleurgebruik en lettertype. Je kan het kleurgebruik en het lettertype bijvoorbeeld afstemmen op het logo van de organisatie waar je de scriptie voor schrijft. Dus heeft de organisatie een rood logo, maak dan alle titels en kopjes in de tekst ook rood en zorg bij tabellen en grafieken dat de basiskleur in de vormgeving eveneens rood is.
TIP: vraag aan de communicatieafdeling van de organisatie wat de RGB-kleurcode van de huisstijl is zodat je exact dezelfde kleur kan gebruiken in de lay-out van jouw scriptie.
2. Wanneer de huisstijl van de organisatie, en daarmee van jouw scriptie, een felle kleur heeft dan kan je die kleur nog meer laten spreken door eventuele foto-afbeeldingen in je scriptie zwart-wit af te drukken.
Scriptie lay-out tip: waanzinnig mooie zwart-wit foto’s kan je vinden op het platform Unsplash.
3. Maak gebruik van de kop- en voettekstfunctie. Verwerk in ieder geval het logo van de organisatie en de titel van het document óf van het hoofdstuk in de kop- of voettekst.
4. Distinguish between a title page and a cover page . The title page should be compared to the cover of a book and should therefore be designed as such. This title page does not need much more than the title, your name and the logo of the organization. Make sure that the cover fills the page with a beautiful image or color boxes. The next page, the cover page, is comparable to the first page of a book: it is not designed with images or colors and mainly contains information: your student number, the names of your supervisors, the date, the course, etc.
Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
0614592593
Winnaar beste scriptiebureau van Nederland
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
0614592593
Winnaar beste scriptiebureau van Nederland
5. Ook de titel zelf is iets waar je mee kunt spelen om een goede eerste indruk te maken. Het is slim om te werken met een korte, attractieve hoofdtitel en een langere, meer formele, ondertitel. Bijvoorbeeld: ‘Het oog wil ook wat! – Een experimenteel onderzoek naar de effecten van vormgeving op website-usability’.
6. Geef ieder hoofdstuk een aparte hoofdstuk-pagina met een pagina vullende afbeelding en in grote letters de titel van het hoofdstuk. Dit is een snelle scriptie lay-out truc die in de meeste studieboeken, brancherapporten en onderzoeksrapporten van commerciële instellingen wordt gebruikt. Denk goed na over de afbeeldingen die je gebruikt op deze hoofdstuk-pagina’s en zorg dat ze met elkaar in overeenstemming zijn, bijvoorbeeld allemaal foto’s van de stad Nijmegen wanneer je een onderzoek doet in opdracht van Gemeente Nijmegen. Zorg ervoor dat je rechtenvrije afbeeldingen gebruikt. Kijk bijvoorbeeld op Unsplash of in de ‘royalty-free’ collectie van Shutterstock . Misschien heeft de organisatie waar jij je scriptie voor schrijft zelfs een eigen databank voor afbeeldingen. Zorg dat je achterin een bronnenlijst opneemt voor al je afbeeldingen, net zoals je een bronnenlijst hebt voor al je gebruikte literatuur.
7. Verwerk triggers in je tekst. Voorbeelden van triggers zijn quotes of spreekwoorden. Deze tekst is bijvoorbeeld begonnen met het spreekwoord ‘Don’t judge a book by its cover’. Triggers verhogen de aandacht bij de lezer en wakkeren nieuwsgierigheid aan. Extra scriptie lay-out tip: Probeer om in de conclusie van een hoofdstuk terug te komen op de trigger die je aan het begin van het hoofdstuk gebruikt hebt.
8. Maak een tekst afwisselend door te werken met boxen. Boxen zijn gekleurde kaders in de tekst waarin je een onderwerp bespreekt die bij de hoofdtekst past, maar toch gemakkelijk als apart item gepresenteerd kan worden. Voorbeelden van items die gemakkelijk in een box gepresenteerd kunnen woorden zijn: een korte schets van de historie van een organisatie, een organogram met toelichting of een specifieke theorie in het theoretisch kader. Door gebruik te maken van boxen breng je niet alleen wat meer kleur en afwisseling in je tekst, maar ook wat meer structuur.
9. Werk met pictogrammen voor een scriptie lay-out die niet standaard is. Binnen Microsoft Word en PowerPoint kan je tegenwoordig gemakkelijk pictogrammen invoegen en op kleur maken. Deze pictogrammen hebben een sterke communicatieve waarde. In je scriptie kan je ze bijvoorbeeld gebruiken door een verschil te maken tussen verdieping, onderzoek en implementatie en bij ieder element een apart pictogram te plaatsen. Maak dan wel bij de inhoudsopgave een legenda aan waarin je de betekenis van de pictogrammen uitlegt. Ook kan je ieder hoofdstuk een bepaald pictogram meegeven. Tenslotte is het ook heel mooi om pictogrammen te gebruiken in je eindpresentatie. Bijvoorbeeld, in plaats van op een slide aan te geven dat je onderzoek uit 3 fases bestond, kan je ook heel mooi 3 pictogrammen presenteren die een mooie representatie vormen van die fases.
10. Wees niet bang voor passieve ruimte. Passieve ruimte is lege ruimte waarin geen tekst of afbeelding staat. Door voldoende passieve ruimte te presenteren (bijvoorbeeld door met een brede marge te werken), zal de actieve ruimte nog meer spreken. Met andere woorden: juist door witte vlakken komt een tekst of afbeelding krachtiger over en dit zorgt voor een rustige scriptie lay-out.
11. Denk niet alleen in tekst, maar maak zoveel mogelijk visueel voor een mooie scriptie lay-out. Heb je een stappenplan gebruikt? Maak hier een figuur van! Beschrijf je een proces? Maak een mindmap !
12. Besteed veel aandacht aan de leesbaarheid van grafieken en tabellen. Zorg dat de tekst in grafieken en tabellen niet te klein is en zorg dat de grafieken en tabellen er strak uit zien. Vergeet ook de tekst onder de figuur niet. Daarin licht je kort toe wat in de grafiek of tabel te zien is.
Scriptie te lang? Tips om je scriptie in te korten
Vergeet niet om te controleren of je scriptie voldoet aan alle randvoorwaarden. Veel studenten komen in de eindfase van hun scriptie tot de conclusie dat hun scriptie te lang is (het aantal maximale woorden staat veelal vermeld in de beoordelingsformulieren). Hoe kun jij je scriptie inkorten zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je scriptie? Hierbij geven we je 3 tips om je scriptie in te korten:
1. Schrap overbodige informatie en zorg voor een goede structuur; lees je scriptie nog eens goed na en onderstreep de stukken tekst die geen antwoord geven op jouw onderzoeksvraag (of hypotheses). Probeer hardop te lezen, zodat je sneller door hebt welke informatie overbodig is. Focus je op kernpunten en niet teveel details. Je kunt dit ook samen met een klasgenoot (of scriptiebegeleider van Topscriptie!) doen. Verwijder herhalingen, irrelevante voorbeelden en andere onnodige zaken en vermijd uitweidingen. Zorg voor een duidelijke structuur, waarbij elke paragraaf/ alinea een specifiek punt behandelt en verband houdt met jouw onderzoeksvraag.
2. Beperk citaties en formuleer actieve zinnen; het is heel belangrijk om te zorgen voor de juiste bronvermeldingen en citaten. Probeer wel alleen relevante bronnen te gebruiken en parafraseer stukken tekst (zodat je de tekst iets inkort). Ook helpt het vaak om actieve zinnen te formuleren in je scriptie, deze zijn veelal korter en krachtiger dan passieve zinnen. Een voorbeeld:
Passieve zin:
“Het effect van cognitieve gedragstherapie op angststoornissen werd onderzocht door de psychologen.”
Actieve zin:
“De psychologen onderzochten het effect van cognitieve gedragstherapie op angststoornissen.”
3. Maak gebruik van lijstjes en tabellen in je scriptie. Door een goede tabel of lijst, kun je vaak complexe informatie op een hele korte en duidelijke manier weergeven. Hiermee kun je jouw scriptie inkorten maar tegelijkertijd ook visueel aantrekkelijker maken.
Een scriptie lay-out met de woW-factor!
Hopelijk is het je gelukt om met deze tips je scriptie lay-out er fantastisch uit te laten zien! Topscriptie wenst je veel succes bij het maken van een mooie scriptie lay-out en het afronden van jouw scriptie. Vind je het fijn als we eens met je meekijken met de opmaak van je scriptie of een laatste check op je scriptie doen? Je weet ons te vinden!
Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
0614592593
Winnaar beste scriptiebureau van Nederland
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
0614592593
Winnaar beste scriptiebureau van Nederland
Lees verder
Voorblad scriptie
Alles over
4. Afronding scriptie