Ga jij binnenkort beginnen met het verzamelen van data voor je scriptie? Op deze pagina geven we je handige tips. Er zijn verschillende manieren om data te verzamelen, waarbij we primaire data (data die je zelf verkrijgt door respondenten bijvoorbeeld te ondervragen) onderscheiden van secundaire data (data die al bestaat, bijvoorbeeld wanneer je een dataset van jouw begeleider krijgt aangeleverd). De belangrijkste methoden om data te verzamelen zijn:

  • Kwantitatief onderzoek, zoals enquêtes;
  • Kwalitatief onderzoek, bijvoorbeeld interviews (in een scriptie wordt veelal gekozen voor semi-gestructureerde of diepte-interviews en soms een focusgroep);
  • Databanken, hierin vind je data die reeds is gepubliceerd, bijvoorbeeld van bedrijven.

In dit artikel gaan we vooral in op het verzamelen van secundaire data via databanken. Wil je tips over het het beschrijven van je onderzoeksmethoden en analyses wanneer je enquêtes of interviews afneemt, klik dan hier.

Databanken

Er bestaan speciale databanken die feitelijke data en cijfers bevatten, zoals data gerelateerd aan landen, data van bedrijven en andere statistieken/ financiële data. Afhankelijk van de studie die je volgt, zijn er een aantal relevante databanken waarin je kunt zoeken. Bekende databanken zijn bijvoorbeeld:

  • Datastream
  • ThomsonOne
  • WRDS
  • Orbis
  • Bloomberg

Vaak heb je als student toegang vanuit de onderwijsinstelling of vanuit huis middels een VPN verbinding. Je kunt vanuit de database relevante data exporteren, let erop dat je je data wel kunt samenvoegen (mergen) door een unieke kenmerkende variabele aan te maken. Het is vaak handig om alles eerst op te slaan in Excel. Soms zijn de datasets te groot om te mailen, doe dit dan voor de zekerheid via Wetransfer.com. Kom je er niet helemaal uit? De meeste scholen bieden een of meerdere sessies met een data expert van het datateam aan.

De dataset die je vervolgens op te schonen en gereed te maken om de analyses uit te voeren, bijvoorbeeld in SPSS (waarbij onze statistiekbegeleiders je uiteraard kunnen helpen).

Vergeet niet om nauwkeurig de databanken bij te houden die je gebruikt, aangezien je in je methoden moet aangeven welke databanken je precies hebt gebruikt en op welke manier.

Heb jij hulp nodig bij het opmaken van een lijst met benodigde gegevens om vervolgens de variabelen (via de database) te downloaden? We helpen je graag!

Daarnaast ondersteunen we je bij het samenvoegen en analyseren van de data.

Topscriptie heeft al ruim 5.110 studenten geholpen aan een Topscriptie!

Helpen wij jou ook aan een TopScriptie? Neem contact met ons op!


Professionele hulp bij je scriptie

Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Professionele, betaalbare hulp bij je scriptie?
Meer

Helpen wij jou, net als 5.110 anderen ook aan een Topscriptie?

sluit
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.