Skip to content

Studie- en scriptietips > 1. De start van je scriptie

Conceptueel model

Scriptietips Alle onderwerpen

Veel onderwijsinstellingen geven aan dat er een conceptueel model moet worden opgesteld. Dit is voor veel studenten geheel nieuw en wordt dan ook vaak ervaren als abstract en theoretisch. Dit hoeft het echter niet te zijn! Een conceptueel model kun je opvatten als een schematisch (gevisualiseerd) en duidelijk overzicht van de concepten/ variabelen uit de theorie en de relaties daartussen in jouw onderzoek. Hierdoor worden relaties en verbanden direct duidelijk voor de lezer.

Het conceptueel model kun je opstellen op basis van de verwachtingen (hypotheses) die jij hebt voor je onderzoek. Deze verwachtingen zijn voornamelijk gebaseerd op de theorie. Het is dus handig om pas aan je conceptueel model te beginnen zodra je theorie grotendeels is afgerond!

We onderscheiden in dit artikel de belangrijkste drie type verbanden: directe relaties, moderatie en mediatie.

Directe relaties

Hieronder hebben we een (simpel) conceptueel model als voorbeeld opgesteld van een scriptiestudent psychologie die onderzoek doet naar het ontstaan van een trauma (de afhankelijke variabele). Het verschil tussen een onafhankelijke en afhankelijke variabele kun je makkelijk onthouden door te onthouden dat de O (van Onafhankelijke variabele) staat voor ‘oorzaak’: individuele kenmerken voorspellen een trauma (de afhankelijke variabele is het gevolg). Uit de literatuur blijkt dat er bepaalde persoonskenmerken zijn die een trauma kunnen voorspellen. We nemen deze individuele persoonskenmerken, de ernst van het trauma en de omgeving op als onafhankelijke variabelen voor het voorspellen van een trauma (afhankelijke variabele).

conceptueel-model-scriptie

Bovenstaand conceptueel model geeft directie relaties aan, maar het is ook mogelijk dat je te maken hebt met indirecte relaties. Hierbij kunnen we mediatie en moderatie onderscheiden.

 

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader

Hoe ziet een conceptueel model met moderatie eruit?

Bij moderatie is er sprake van een moderator: een variabele die de relatie tussen twee andere variabelen verandert, zoals hieronder weergegeven. Je onderzoekt dan een interactie-effect. Hieronder is geslacht opgenomen als modererende variabele. Wil je alvast weten hoe de SPSS analyses bij moderatie/ mediatie gaan? Volg dan ons SPSS stappenplan voor moderatie en mediatie. 

Hoe ziet een conceptueel model met mediatie eruit?

Bij mediatie is er sprake van een mediator: de samenhang tussen een onafhankelijke variabele en een afhankelijke variabele wordt gemedieerd door een mediator. 

Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken of het rookgedrag van je ouders (onafhankelijke variabele) en het eigen rookgedrag (afhankelijke variabele) wordt gemedieerd door je houding over roken (mediator).

Figuur 2. Conceptueel model (mediatie)

Vind je het lastig en kom je er niet helemaal uit? Onze professionele scriptiebegeleiders helpen je graag bij het opstellen van het conceptueel model!

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader
Wat is een conceptueel model?

Het conceptueel model wordt opgesteld na het opstellen van de onderzoeksvraag en de bijbehorende deelvragen. Het model geeft de relatie tussen de onderzoeksvragen weer. Het zijn verwachtingen waardoor de lezer snel kan zien waar het onderzoek van jouw scriptie over gaat.

Hoe maak ik een conceptueel model?

Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waar jouw scriptie overgaat. Vervolgens bekijk je welke invloeden de variabelen op elkaar hebben. Door gebruik te maken van blokken, pijlen en lijnen, kun je gemakkelijk en snel een overzicht creëren voor de lezer van jouw scriptie.

Alles over

1. De start van je scriptie

×