Tips om thuis te studeren

Nu veel onderwijsinstellingen vanwege de Covid-19 epidemie nog maar beperkt open zijn, volgen veel studenten digitale colleges. Veel studenten missen de structuur en sociale contacten; even napraten met medestudenten, samen lunchen en het persoonlijke contact met je docent. Ondanks dat je zeeën van tijd hebt en weinig afleiding, lukt het veel studenten niet om echt veel meters te maken en hebben veel studenten nu extra last van mentale problemen.

Thuis studeren vergt veel discipline. Beloningen zoals naar een festival gaan of naar de kroeg gaan is er niet meer bij. En waarschijnlijk zijn je stage en bijbaan ook anders ingedeeld of (tijdelijk) gestopt. Hoe gebruik je deze tijd nuttig om je studie-opdrachten of scriptie af te ronden?

Zorg voor een goed dagritme en contact met de opleiding/ medestudenten

Bepaal een dagritme waarbij je het schoolwerk afwisselt met naar buiten gaan, het nieuws kijken en ontspanning. Probeer te doen alsof je naar school gaat: sta op een vaste tijd op, ga douchen op het tijdstip waarop je dit normaal ook deed en ga op een vaste tijd (gezond!) lunchen en naar buiten.

Trek liever geen joggingsbroek/ pyjama aan, maar je kleren waar je normaal naar school mee gaat! Je brein associeert namelijk bepaalde outfits aan bepaald gedrag en emoties.

Structuur en afwisseling zijn heel belangrijk en werk zoveel mogelijk in blokken (bijvoorbeeld 2 uur ongestoord werken, half uur pauze en dan weer 1 uur werken etc.). Zo kom je in de flow en blijf je ook aan de slag.

Stel elke dag doelen op: maak een effectief schema

Een goede planning werkt heel fijn, maar je kunt ook to-do-lijstjes maken. Het geeft vaak veel voldoening om af te kunnen strepen (zie het als een boodschappenlijstje!). Stel voor jezelf mini-deadlines op en neem in deze planning ook pauzes mee.

Werk samen met medestudenten op afstand

Probeer met medestudenten een groepje te vormen om elkaar te motiveren. Je kunt op vaste momenten elkaars werk nakijken en/ of Skype/ Whatsapp calls inplannen. Spreek samen met een medestudent(en) af om op dezelfde tijden te studeren, zodat je een stok achter de deur hebt en elkaar kunt motiveren. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken om elke ochtend om 09.00 uur te videobellen en aan het eind van de dag nog eens.

Zorg voor weinig afleiding

Leg je telefoon op de momenten dat je aan je studie werkt helemaal weg (of zet hem op vliegstand!). Ditzelfde geldt voor de televisie, plan hier vaste momenten voor in.

Zorg voor een comfortabele werkplek en plan ook leuke dingen in

Wil je echt productief zijn? Zorg dan voor een vaste plek aan een (opgeruimde!) tafel waar het rustig is en er weinig afleiding is. Kies dus niet voor je laptop op schoot op de bank! Mocht je een achtergrondmuziek fijn vinden: op Spotify kun je playlists met studeermuziek vinden.

Plan ook leuke dingen in je agenda. Ondanks dat je niet meer uit kunt gaan, kun je wel altijd samen leuke dingen inplannen. Het is moeilijk volhouden wanneer je alleen maar bezig bent met studeren en de hele dag thuis zit.

Vraag om online begeleiding en blijf positief!

Probeer het contact met je begeleider aan te houden en vraag om online begeleiding zodat je toch verder kunt en je in de flow blijft. En last but not least, accepteer de situatie en geef je eraan over.

Via jouw onderwijsinstelling kun je vaak terecht bij je studieadviseur, loopbaancoach en/of studentenpsycholoog. Bij Topscriptie kun je ook terecht voor professionele begeleiding op afstand.

We stemmen de hulp af op wat jij nodig hebt, waarbij we tevens per dag doelen kunnen stellen en dagelijks (aan het begin van de dag) contact hebben over je scriptie.

Alles om jou tijdens deze crisis in de scriptieflow te houden!

Topscriptie heeft al ruim 5.110 studenten geholpen aan een Topscriptie!

Helpen wij jou ook aan een TopScriptie? Neem contact met ons op!

Professionele hulp bij je scriptie

Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Professionele, betaalbare hulp bij je scriptie?
Meer

Helpen wij jou, net als 5.110 anderen ook aan een Topscriptie?

sluit
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.