Tips om thuis te studeren
- Methode schrijven
- Voorbeeld methode
- Betrouwbaarheid en validiteit
- Enquêtevragen opstellen
- SPSS tips
- Statistiek: assumpties
- SPSS: moderatie of mediatie
- Kwalitatief onderzoek: interviews
- Thematische analyse
- Focusgroep
- Ontwerpgericht onderzoek
- Mixed methods
- Systematische review
- Methodes in de geesteswetenschappen
- Data verzamelen: databank
Thuis studeren vergt veel discipline. Hoe gebruik je deze tijd nuttig om je studieopdrachten of scriptie af te ronden? Hieronder geven we je 6 tips om thuis te studeren.
Tip 1. Zorg voor een goed dagritme en contact met de opleiding/ medestudenten
Bepaal een dagritme waarbij je het schoolwerk afwisselt met naar buiten gaan en ontspanning. Probeer te doen alsof je naar school gaat: sta op een vaste tijd op, ga douchen op het tijdstip waarop je dit normaal ook deed en ga op een vaste tijd (gezond!) lunchen en naar buiten.
Trek liever geen joggingsbroek/ pyjama aan, maar je kleren waar je normaal naar school mee gaat! Je brein associeert namelijk bepaalde outfits aan bepaald gedrag en emoties.
Structuur en afwisseling zijn heel belangrijk en werk zoveel mogelijk in blokken (bijvoorbeeld 2 uur ongestoord werken, half uur pauze en dan weer 1 uur werken etc.). Zo kom je in de flow en blijf je ook aan de slag.
Tip 2. Stel elke dag doelen op: maak een effectief schema
Een goede planning werkt heel fijn, maar je kunt ook to-do-lijstjes maken. Het geeft vaak veel voldoening om af te kunnen strepen (zie het als een boodschappenlijstje!). Stel voor jezelf mini-deadlines op en neem in deze planning ook pauzes mee (op deze pagina over planning kun je een voorbeeld planning die je kunt gebruiken).
Tip 3. Werk samen met medestudenten op afstand
Probeer met medestudenten een groepje te vormen om elkaar te motiveren. Je kunt op vaste momenten elkaars werk nakijken en/ of Teams/ Whatsapp calls inplannen. Spreek samen met een medestudent(en) af om op dezelfde tijden te studeren, zodat je een stok achter de deur hebt en elkaar kunt motiveren. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken om elke ochtend om 09.00 uur te videobellen en aan het eind van de dag nog eens.
Tip 4. Zorg voor weinig afleiding
Leg je telefoon op de momenten dat je aan je studie werkt helemaal weg (of zet hem op vliegstand!). Ditzelfde geldt voor de televisie, plan hier vaste momenten voor in.
Tip 5. Zorg voor een comfortabele werkplek en plan ook leuke dingen in
Wil je echt productief zijn? Zorg dan voor een vaste plek aan een (opgeruimde!) tafel waar het rustig is en er weinig afleiding is. Kies dus niet voor je laptop op schoot op de bank! Mocht je een achtergrondmuziek fijn vinden: op Spotify kun je playlists met studeermuziek vinden.
Plan ook leuke dingen in je agenda. Het is moeilijk volhouden wanneer je alleen maar bezig bent met studeren en de hele dag thuis zit.
Tip 6. Vraag om online begeleiding en blijf positief!
Probeer het contact met je begeleider aan te houden en vraag om online begeleiding zodat je toch verder kunt en je in de flow blijft. En last but not least, accepteer de situatie en geef je eraan over.
Via jouw onderwijsinstelling kun je vaak terecht bij je studieadviseur, loopbaancoach en/of studentenpsycholoog. Bij Topscriptie kun je ook terecht voor professionele begeleiding op afstand.
We stemmen de hulp af op wat jij nodig hebt, waarbij we tevens per dag doelen kunnen stellen en dagelijks (aan het begin van de dag) contact hebben over je scriptie.
Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
0614592593
Winnaar beste scriptiebureau van Nederland
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
0614592593
Winnaar beste scriptiebureau van Nederland
Lees verder
Reflectieverslag schrijven
Alles over
Studietips algemeen
Alle onderwerpen in
Studietips algemeen
- Scriptietips
- Studeren zonder stress
- Studietips: thuis studeren
- Reflectieverslag schrijven
- Reflectieverslag schrijven
- Stageverslag
- Tentamenstress
- Depressie: tips
- Faalangst: tips
- Perfectionisme
- Dyslexie: tips
- Motivatie afstuderen
- Studieontwijkend gedrag
- Scriptiestress
- Essay schrijven: tips
- Autisme
- Hoogbegaafdheid