Motivatie afstuderen
- Methode schrijven
- Voorbeeld methode
- Betrouwbaarheid en validiteit
- Enquêtevragen opstellen
- SPSS tips
- Statistiek: assumpties
- SPSS: moderatie of mediatie
- Kwalitatief onderzoek: interviews
- Thematische analyse
- Focusgroep
- Ontwerpgericht onderzoek
- Mixed methods
- Systematische review
- Methodes in de geesteswetenschappen
- Data verzamelen: databank
Heb jij ook last van motivatieproblemen? Hoe blijf ik gemotiveerd tijdens het afstuderen? Ben jij een chronische uitsteller en/ of kun jij wel een motivatieboost gebruiken? Hoe kan het toch dat zoveel studenten tijdens het schrijven van hun scriptie zo moeilijk te motiveren zijn? Als je er eenmaal langer over doet, dan is het lastig om daar alleen uit te komen en blijven veel studenten uitstellen. Het effect hiervan is: STRESS! Faalangst, perfectionisme en uitstelgedrag maken deel uit van het creatieve scriptieproces. Je bent aan het uitstellen en gaat twijfelen. Je overziet niet goed wat je aan het doen bent.
Meer motivatie met een duidelijk plan
De oplossing? Een concreet plan met mini-deadlines, zodat jij jouw scriptie- en studie motivatie kan behouden en je scriptie eindelijk kan afmaken. Vind jij het lastig om je aan die mini-deadlines te houden? We maken samen een concrete studieplanning of scriptieplanning en houden je ook aan de planning. Jij gaat je doel bereiken: afstuderen. Jouw eigen begeleider van Topscriptie is jouw stok achter de deur, het duwtje in jouw rug. Jouw begeleider helpt jou van denken naar doen. Doordat we direct alle afspraken met jou inplannen zijn er geen excuses meer.
Wil jij ook een plan om eindelijk af te studeren? Neem contact op en wij zorgen voor een helder plan!
Wat een goed plan je oplevert:
Rust en minder stress (stok achter de deur)
Je weet waar je naartoe werkt
Structuur en overzicht, juist op de momenten dat je denkt dat je het overzicht kwijt raakt!
Wil je eerst verder lezen over motivatie tijdens het schrijven van je scriptie? In de blog hieronder geven we je uitleg over welke motivatiestijl jij hebt zodat je hier ook beter mee om kunt gaan en tips om jouw motivatie te verhogen en jouw scriptie snel en succesvol af te ronden.
Twee stijlen van motivatie
We onderscheiden bij studenten twee verschillende stijlen van motivatie. De eerste vorm van motivatie kunnen we benoemen als de vermijdende motivatie (”away from” in het Engels) en de tweede vorm als de benaderende motivatie (”Towards” in het Engels). Welke vorm van motivatie jij precies hebt, hangt tevens af van het moment. Zo zul je bijvoorbeeld een meer benaderende motivatie laten zien voor belangrijke aspecten zoals eten en juist een meer vermijdende stijl wanneer het om zaken als pijn, kou of voedselgebrek gaat. Het is goed om jezelf te beseffen dat beide vormen van motivatie ook bij jou aanwezig zijn, maar dat het een continuüm is en je waarschijnlijk een voorkeur zal hebben voor een bepaalde stijl van motivatie.
Uit onderzoek van NLP blijkt dat 60% van de mensen vermijdend gemotiveerd zijn, 25% is benaderend gemotiveerd en 15% vertoont beide vormen van motivatie in gelijke mate.
Besef jezelf ook dat jouw vorm van motivatie afhangt van de context, nu je aan het afstuderen bent en een scriptie aan het schrijven bent ben je wellicht wat meer vermijdend, maar misschien ben je normaal gesproken wel iemand die met het afspreken met vrienden meer benaderend gemotiveerd is.
Heb jij jezelf wel eens afgevraagd wat je precies wil? Door simpelweg antwoord te geven op de vraag “Wat wil je?”, kun je ontdekken welke voorkeur voor motivatie jij hebt.
Benaderende motivatiestijl
Weet jij goed wat je echt wil doen en bereiken? Krijg jij energie van het maken van (toekomst)plannen en weet jij al wat je na het afronden van je scriptie wil gaan doen? En gebruik jij vooral positief taalgebruik (zoals bijvoorbeeld spreken in termen van ”doen” en ”willen” in plaats van ”niet doen” en ”niet willen”? Grote kans dat jij een voorkeur hebt voor de benaderende motivatiestijl, heel mooi want dat zorgt voor veel stabiliteit!
Tips: Let wel op jouw valkuil, want met een benaderende motivatiestijl kun je wel eens ”naïef”’ zijn en hierdoor bepaalde problemen van je scriptie niet onder ogen willen zien. Laat je niet uit het veld slaan door (negatieve) feedback van docenten, dit is hun taak, en denk vooral in stappen die je moet doen om bepaalde problemen tijdens het schrijven van je scriptie op te lossen!
Vermijdende motivatiestijl
Indien je meer vermijdend gemotiveerd bent, zul je het in tegenstelling tot de benaderende motivatiestijl vooral hebben over zaken die je niet zou willen doen. Deze studenten vinden het juist heel lastig om een vraag zoals ”Wat wil je?” te beantwoorden. Je bent vooral meer probleemgericht en zal lastige situaties (zoals negatieve feedback of andere tegenslagen tijdens het schrijven van je scriptie) zoveel mogelijk vermijden. Misschien heb je ook wel eens last gehad van een black-out. Vind jij het daarnaast ook lastig om jezelf te richten op een duidelijk doel (zoals het behalen van je diploma/ scriptie)? Dan heb je waarschijnlijk een sterke voorkeur voor de vermijdende motivatiestijl.
Tips: waarschijnlijk moet jij jezelf steeds weer opnieuw motiveren, ben je snel afgeleid en merk je dat jouw motivatie vaak erg laag is. Probeer jezelf eens te motiveren en te belonen wanneer je kleine successen boekt (zoals een bepaald hoofdstuk hebt afgerond of de enquêteresultaten in SPSS hebt gekregen) en stop dus met uitstellen/ vermijden. Hou hierbij altijd het einddoel in ogen, probeer jezelf te motiveren door aan iets te denken wat je over 3 jaar wilt bereiken (bijvoorbeeld die leuke baan, wereldreis, een eigen huis/ bedrijf). Door dus te denken aan iets wat je over 3 jaar wilt bereiken, ga je langzamerhand die richting ook uit (benaderend) en word je steeds aangetrokken door wat je na afloop zult krijgen.
Als jij dus de voorkeur voor een vermijdende stijl hebt, dan denk je waarschijnlijk maar weinig na over de verdere toekomst. Probeer dit dus zo snel mogelijk te veranderen!
Je weet waar je naartoe werkt Het helpt ook vaak om het samen te doen (zo zie je ook dat je niet de enige bent die vastloopt) en te zorgen voor ritme, rust en regelmaat. Zorg ook voor een leuke en inspirerende plek!
Hoe kan ik gemotiveerd afstuderen? Motiverende studietips
Het belangrijkste om jezelf weer gemotiveerd te krijgen is om jouw scriptie (of studie) als een positieve uitdaging te zien. Probeer het dus niet te zien als een ”moetje” en kies waar mogelijk een leuk onderwerp. Hieronder geven we nog een lijstje met tips om je motivatie te verhogen:
Maak het voor jezelf ook leuk door het in kleine stapjes op te delen (zo krijg je ook overzicht!) en bij het bereiken van deze stapjes steeds jezelf iets leuks te gunnen. Wat nog motiverender werkt is interval doelen stellen. Je bepaalt voor jezelf aan het begin van de dag bijvoorbeeld niet dat je 3 interviews gaat uitschrijven, maar dat je er 2-4 gaat uitschrijven. Het voordeel is dat je het doel sneller haalt en daardoor een goed gevoel krijgt, maar je wordt ook uitgedaagd om toch die 4 te halen.
Black-out? Zorg dat je wat kernwoorden opschrijft, maak een inhoudsopgave of een mindmap. De truc is om te starten met schrijven waarbij niks fout is, het aanpassen van je stuk komt later wel: eerst iets op papier krijgen.
Kijk naar wat je al wel hebt bereikt (blijf positief!) en stel realistische doelen voor elke dag. Probeer dit als een soort boodschappenlijstje steeds af te vinken, dat geeft voldoening (en beloon jezelf)!
Zorg voor zo min mogelijk afleiding (stel een app in op je telefoon die social media bijvoorbeeld blokkeert) en plan bewuste pauzes in en tijden waaraan je aan je scriptie werkt. Zoek ook een inspirerende omgeving om te werken: de bibliotheek van de onderwijsinstelling, bij je ouders thuis aan de keukentafel, samen met een klasgenoot in een koffietentje, wat voor jou goed werkt!
Door negatieve gedachten (”dit lukt me niet”) ga je ontwijken en wordt het probleem alsmaar groter. Maak het voor jezelf leuk; doe het samen, vraag hulp, plan leuke dingen in en zie het als kleine taken die moeten worden afgerond.
Maak een schrijfplan en start met schrijven: juist door te starten (en onthoud: het hoeft niet gelijk perfect!) met schrijven krijg je weer nieuwe inspiratie. Begin met een kladversie en schrijf het desnoods in spreektaal, later kun je het weer herzien. Een schrijfplan kun je zien als een soort kapstok (inhoudsopgave) met alle subonderwerpen waar je over wil schrijven.
Heb jij ook last van minder motivatie tijdens het schrijven van je scriptie?
Veel studenten die bij ons scriptiebegeleiding krijgen (1 of meerdere sessies), geven aan dat een persoonlijke scriptiebegeleider en scriptiebegeleiding zorgen voor meer motivatie en inspiratie (en minder afstudeerstress)! Lees hier alle voordelen van persoonlijke scriptiehulp.
Scriptiebegeleidster en eigenaresse van Topscriptie Mirjam de Winter is cum laude afgestudeerd. Zij begeleidt al een aantal jaren studenten bij hun scriptie en heeft zichzelf gespecialiseerd in studeren en het schrijven van een scriptie wanneer er sprake is van vermijding/ uitstelgedrag, faalangst, perfectionisme, hoogbegaafdheid, ADHD, autisme, onzekerheid en motivatieproblemen tijdens het afstuderen (en studeren).
Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
0614592593
Winnaar beste scriptiebureau van Nederland
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
0614592593
Winnaar beste scriptiebureau van Nederland
Lees verder
Studieontwijkend gedrag
Alles over
Studietips algemeen
Alle onderwerpen in
Studietips algemeen