Skip to content

Studie- en scriptietips > 4. Afronding scriptie

Plagiaat voorkomen? 6 tips om plagiaat te voorkomen

Scriptietips Alle onderwerpen

‍Plagiaat is niet alleen een probleem van studenten die letterlijk stukken kopiëren uit bronnen en dit in hun scriptie plakken. Veel vaker komt het voor dat iemand onbewust plagiaat pleegt. Je vindt het bijvoorbeeld lastig om goed te parafraseren en neemt daardoor (teveel) tekst over uit de bron. Of je vergeet de bronvermelding erbij te zetten en doet alsof je deze theorie zelf hebt bedacht. Ook zul je merken dat je tijdens het afstuderen veel verschillende bronnen leest en op een gegeven moment het overzicht kwijt bent. In dit artikel geven we je 6 effectieve tips om plagiaat te voorkomen. We gaan ook in op de verschillende soorten plagiaat en welke stappen je moet nemen als je per ongeluk plagiaat hebt gepleegd. Door deze eenvoudige tips te volgen, zorg je ervoor dat jouw stuk vrij is van plagiaat en dat je kunt afstuderen!

Wat is plagiaat?

Plagiaat is het overnemen van de woorden of ideeën van een ander en ze als de jouwe beschouwen. Het is belangrijk op te merken dat het kopiëren van een paar woorden zonder citaat (of referentie) ook als plagiaat wordt beschouwd. Er zijn veel verschillende soorten plagiaat, waaronder:

Citaten uit een bron woord voor woord overnemen zonder citaat en bronvermelding;

Ideeën uit een bron parafraseren in je eigen woorden zonder bronvermelding;

Informatie zonder referenties overnemen, zoals statistieken of andere feiten;

Een werkstuk of essay in zijn geheel overnemen en het presenteren als je eigen werk;

Als laatste kan het gebruik van AI (artificial intelligence, zoals ChatGPT) ook leiden tot plagiaat.

Onbewust plagiaat? Vraag een second opinion aan

Heeft de docent jou aangegeven dat er sprake is van plagiaat en is dit onterecht? Vraag een second opinion bij ons aan!

Waarom moet je plagiaat vermijden?

Elke onderwijsinstelling heeft regels opgesteld over plagiaatcontrole. Over het algemeen wordt dit zwaar bestraft en krijg je een onvoldoende, veelal staat ook je diploma op het spel. Als je bronnen niet correct citeert, kun je ook worden beschuldigd van academische oneerlijkheid. Maar zelfs als je niet wordt betrapt, zal het niet correct vermelden van je bronnen van je cijfer afgaan.

 

Hoe kun je plagiaat herkennen en vermijden?

De beste manier om plagiaat te voorkomen is je bewust te zijn van de verschillende soorten plagiaat en hoe je die kunt vermijden. Wees je altijd bewust van de informatie en bronnen die je gebruikt bij het schrijven van jouw scriptie (of ander document), hoe je die informatie gebruikt, en waar je de informatie vandaan hebt. Zorg er altijd voor dat je alle bronnen correct citeert, zodat je lezers weten waar de informatie vandaan komt.

6 Effectieve tips om plagiaat te voorkomen

1. Herken plagiaat. Zorg er altijd voor dat elke alinea, iedere zin jouw eigen werk is. Zet de informatie om in je eigen woorden (parafraseren).

2. Highlight stukken tekst die letterlijk uit de originele bron komen, zodat je niet vergeet om deze stukken te herschrijven.

3. Sla je bronnen altijd direct op (en stel dit niet uit!). Tijdens het afstuderen zul je veel bronnen lezen en verwerken, waardoor veel studenten het overzicht kwijtraken. Het kost je erg veel tijd om de bronnen weer te achterhalen, dus zorg direct voor een goed overzicht. Om je bronnen te beheren kun je bijvoorbeeld gebruik maken van EndNote. .

4. Zorg voor een correcte en volledige bronvermelding (de APA stijl . wordt het meest gebruikt)

5. Wanneer je een stukje tekst letterlijk uit de bron wil overnemen, zorg dan voor een correct citaat. Als je niet zeker weet hoe je een bron correct moet citeren, vraag dan hulp aan een mede studiegenoot of schakel een specialist van Topscriptie in.

6. Gebruik een plagiaatchecker om er zeker van te zijn dat jouw stuk geen plagiaat bevat en bepaalde delen te herschrijven. Een plagiaatscanner controleert welke stukken nog ‘plagiaat’ zijn.

Is ChatGPT plagiaat?

Het gebruik van Chat GPT of andere kunstmatige intelligentie (AI)-systemen om teksten te genereren kan leiden tot plagiaat. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van kunstmatige intelligentie om teksten te genereren geen vervanging is voor het uitvoeren van eigen onderzoek en schrijfvaardigheden. De meeste docenten en onderwijsinstellingen staan het gebruik hiervan niet toe en zien dit als plagiaat. Wanneer je een opdracht mag maken waarbij AI is toegestaan, is het belangrijk om duidelijke bronvermelding te geven. Als je twijfelt of het gebruik van Chat GPT of een ander AI-systeem plagiaat kan zijn, raadpleeg dan altijd je docent of studiebegeleider voor advies. Je kunt ChatGPT uiteraard wel gebruiken om inspiratie op te doen. Let er wel op dat ChatGPT geen expert is, jouw docent is dat meestal wel!

 

Heb jij moeite met parafraseren? Twijfel je over bepaalde stukken of wil je iemand die jou verder helpt? We staan je graag bij!

Neem contact met ons op voor een gratis Clarity Call en we vertellen je graag meer over hoe we jou kunnen helpen bij het afstuderen.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader
×