Skip to content

Tentamenstress? 3 toptips om zonder stress je tentamens in te gaan

Tentamenstress maakt ieder studiejaar weer de nodige slachtoffers. Van slecht slapen en hartkloppingen tot black-outs en onvoldoendes. Hoe ga je hier nu mee om en hoe kan je het voorkomen?

In dit artikel geven we je 3 toptips om voorgoed van je tentamenstress af te komen!

Maar voordat het zover is, gaan we eerst eens kijken wat tentamenstress precies is, hoe je het kunt herkennen en wat de effecten zijn.

Gezonde spanning of echte tentamenstress?

Bijzondere en belangrijke gebeurtenissen brengen altijd wel wat stress met zich mee. Of het nu je rijexamen is, een sollicitatiegesprek of een tentamen.

Die stress is op zich niet zo erg. Sterker nog, het kan zelfs positief werken! Een beetje stress zorgt voor wat extra adrenaline en alertheid, waardoor je scherper wordt en beter kunt presteren. Dat noemen we ‘gezonde spanning’.

Tentamenstress

Maar die stress kan ook te veel worden en dan heeft het juist negatieve effecten. Dit soort negatieve tentamenstress kenmerkt zich door:

Een constant gevoel van spanning

Concentratieverlies

Slapeloosheid / niet meer kunnen ontspannen

Vermoeidheid

Overmatig piekeren

(Faal)angst

Fysieke klachten zoals buikpijn of hoofdpijn

Als je last hebt van dergelijke symptomen, moet je actie ondernemen. Dit soort tentamenstress zorgt niet alleen voor onvoldoendes, het is ook niet goed voor je gezondheid.

Hieronder geven we je 3 toptips om voor eens en altijd af te rekenen met tentamenstress.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader

Tip 1: vakken bijhouden en colleges voorbereiden

Een van de grootste oorzaken van examenstress is alles tot het laatste moment uitstellen. Je weet natuurlijk al lang van tevoren wanneer de tentamenperiodes zijn, maar omdat je andere (leukere) dingen te doen hebt, stel je studeren zo lang mogelijk uit.

Totdat de tentamenperiode echt voor de deur staat en je ineens als een gek moet gaan studeren. Lange dagen en soms nachten in de boeken, veel koffie drinken, weinig slaap en alles last minute…. Vind je het gek dat je gestrest bent! Uitstellen tot het laatste moment zorgt voor een hele hoop spanning, stress en paniek.

Om dit te voorkomen, is het zaak om zo vroeg mogelijk te beginnen met voorbereiden. En met vroeg bedoelen we: al aan het begin van je semester.

Hou al je vakken goed bij en bereid je colleges altijd goed voor. Als je de stof gedurende het hele semester in je opneemt, heb je een groot deel van het werk voor je tentamen al gedaan. Je zit goed in de materie en je kunt met vertrouwen de tentamens tegemoet zien.

Het is misschien verleidelijk om colleges te skippen en je niet altijd goed voor te bereiden, maar realiseer je dat je dit werk uiteindelijk allemaal toch moet doen. Alles uitstellen en naar achteren schuiven zorgt alleen maar voor een berg tentamenstress.

Tip 2: maak een studieplanning en begin ruim op tijd met blokken

Als je al je vakken goed bijhoudt en je colleges voorbereidt, ben je al een eind op weg. Maar een goede voorbereiding betekent natuurlijk ook dat je zo vroeg mogelijk begint met blokken voor je tentamens.

Maak dan ook een goede studieplanning waarmee je toewerkt naar je tentamens:

Begin in je planning zo vroeg mogelijk met studeren voor je tentamens (klik hier voor tips bij het maken van een goede planning en een voorbeeld)

Maak naast een algehele planning ook een dagplanning waarin je bijvoorbeeld aangeeft welke stukken je gaat lezen, het geeft vaak veel voldoening om taken af te kunnen vinken

Plan reservetijd in: je schema is dan flexibel en als er eens wat tussenkomt, hou je nog genoeg tijd over

Plan voldoende pauzes in: uitgerust en ontspannen studeren is veel effectiever

Beloon jezelf op bepaalde momenten (na het lezen van deze 2 hoofdstukken), bijvoorbeeld met een lekkere lunch of een rondje hardlopen, dat werkt vaak erg motiverend

Hanteer een duidelijke structuur en deel je schema zo veel mogelijk in per vak: op dag 1 en 2 studeer je voor vak X, op dag 3 en 4 voor vak Y, enz.

Stel prioriteiten: begin met de vakken die je het lastigste vindt en waarin je het eerst tentamen moet doen

Tip 3: zo ga je relaxed je tentamen in

De dag voor je tentamen

Heb je de volgende dag een tentamen? Ga dan vooral niet de hele nacht zitten leren!

Dat werkt tentamenstress alleen maar in de hand. Om optimaal te presteren, is het belangrijk dat je goed uitgerust bent. Doe de avond tevoren iets leuks en ontspannends, luister bijvoorbeeld rustgevende muziek, neem een bad, kijk een leuke serie en kook iets lekkers. Leuke tip: uit onderzoek blijkt dat het knuffelen met je huisdier stressverlagend werkt (de UvA zet puppy’s zelfs in bij het verminderen van studiestress, lees het artikel hier). Beloon jezelf voor het harde studeren en denk positief: je hebt voldoende geleerd en mag nu lekker ontspannen om morgen een mooie presentatie te leveren! En ga lekker vroeg naar bed. Vind je dit lastig of word je bijvoorbeeld snel afgeleid door social media? Er zijn verschillende apps die je hierbij kunnen helpen (Google maar eens op: app social media uitzetten). Als je moeite hebt met ontspannen of nog steeds veel last houdt van stress de dag/ nacht voor je tentamen, is het een goed idee om ontspanningsoefeningen en/ of ademhalingsoefeningen te doen. Download bijvoorbeeld een mindfulness app.

Vlak voor het tentamen

Ga op de dag van je tentamen ruim op tijd van huis, zodat je je niet hoeft te haasten. Zijn er zenuwachtige medestudenten die enorm gespannen zijn? Ga die dan zo veel mogelijk uit de weg. Daar krijg je zelf alleen maar tentamenstress van.

Tijdens het tentamen

Ook tijdens je tentamen is het zaak om rustig te blijven. Haal een paar keer goed adem en lees eerst rustig alle vragen door. Probeer in te schatten hoeveel tijd je per vraag nodig hebt. Begin met de vragen die je het makkelijkst lijken. Dan ben je al gelijk goed op weg en krijg je meer zelfvertrouwen.

Neem tussen de vragen door ook af en toe even pauze. Als je je te lang achter elkaar inspant, gaat je concentratie steeds verder achteruit en zak je te veel in. Af en toe even rusten zorgt ervoor dat je scherp en alert blijft. Haal even diep adem, neem wat te drinken en kom eventjes tot rust voordat je weer verder gaat.

Scriptiebegeleiding Enschede

Geef tentamenstress geen kans

Tentamenstress is voor veel studenten een probleem. Het kan ervoor zorgen dat je je tentamen niet haalt, zelfs als je wel goed geleerd hebt en alle stof beheerst.

Met de 3 tips in dit artikel heb je alles in handen om tentamenstress te voorkomen. Zo ga je altijd relaxed je tentamens in en heb je de beste kans op een goed resultaat en dat diploma binnen te slepen.

Blijf je last hebben van tentamenstress en wil je hier graag hulp bij? Maak dan gebruik van onze studiecoaching. Wij helpen je graag verder!

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader

Lees verder

Depressie: tips

Alles over

Studietips algemeen

×