Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

Afstuderen met een professioneel product, thesis of verslag draait steeds meer om goed voorbereid te zijn op alles wat je in de echte wereld te wachten staat. Steeds vaker krijg je als student vanuit je opleiding zo’n uitdagende opdracht. Om een sterk beroepsproduct af te leveren, of dat nu voor een tussentijdse evaluatie is of in het kader van je afstuderen, zul je alles uit de kast moeten halen! Maar wat is een beroepsproduct precies en welke vormen bestaan er? Aan welke eisen moet bijvoorbeeld een thesis of rapport als beroepsproduct voldoen? Waar begin je? Topscriptie zet het allemaal netjes voor je op een rij.
Een beroepsproduct is een manier om te beoordelen of jij als student in staat bent om bepaalde diensten of producten te leveren die nodig zijn in een specifiek beroep. Op basis van je thesis of ander beroepsproduct krijg je een evaluatie. Bij sommige opleidingen is het beroepsproduct een tussentijdse opdracht of toets, terwijl het bij andere opleidingen de thesis of eindtoets is in het kader van je afstuderen. Meestal neemt een beroepsproduct de vorm aan van een document, zoals een thesis of rapport, maar afhankelijk van je opleiding kan het er ook helemaal anders uitzien. Je beroepsproduct kan bijvoorbeeld een brochure, een analyse, een ontwerp, een digitaal of fysiek product, een presentatie of zelfs een praktische handeling zijn.
Vaak gaat een beroepsproduct over een advies dat betrekking heeft op een procesmatig en/of organisatorisch vraagstuk. Beroepsproducten verschillen sterk per opleiding, maar de opbouw is meestal gelijkaardig:
Elk beroepsproduct bestaat uit:
Vooronderzoek
Ontwerp
Uitvoering
Evaluatie
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Afstuderen zonder thesis, maar met een beroepsproduct, thesis of rapport, draait steeds meer om wat jij als student straks in de praktijk moet kunnen. Daarom krijgen studenten steeds vaker de opdracht om een beroepsproduct af te leveren, als tussentijdse toets of in het kader van hun afstuderen. Een opleiding heeft namelijk ook als doel om jouw onderzoekend vermogen als student te stimuleren. Dat wordt steeds belangrijker, omdat de ontwikkelingen in de beroepspraktijk pijlsnel gaan en het takenpakket van professionals almaar complexer wordt. Het beroepsproduct is cruciaal voor de beroepspraktijk, want het leidt tot nieuwe kennis en innovatie in het vak, zowel voor bestaande als voor nieuwe professionals. Voor jou als student draagt het werken aan een thesis, rapport of ander beroepsproduct bij aan het ontwikkelen van een kritische houding in de praktijk, het leren samenwerken met anderen en het reflecteren op je eigen groei. Kortom, het beroepsproduct helpt je om te groeien als professional!
Een beroepsproduct in de vorm van een thesis, rapport of een ander type beroepsproduct is altijd gebaseerd op een vraag, probleem of behoefte van je opdrachtgever. Denk dus goed na over het onderwerp. Dat vormt de kern. Jouw thesis of beroepsproduct moet een advies of antwoord bieden op de vraag of behoefte van je opdrachtgever.
Daarom begin je met het kritisch bekijken van het vraagstuk van je thesis of beroepsproduct. Kun je hier ambitieus mee aan de slag, of moet het onderwerp eigenlijk verder uitgediept worden? Zorg dat de vraag relevant en ambitieus genoeg is, zodat jouw beroepsproduct echt waardevol is voor je opdrachtgever! Kies daarnaast de vorm van je beroepsproduct die jouw opdrachtgever het best ondersteunt bij het nemen van beslissingen. Kortom: jouw beroepsproduct moet concreet, gewenst en van meerwaarde zijn voor je opdrachtgever.
Zorg er ook voor dat de opdrachtgever het onderwerp SMART formuleert. Bijvoorbeeld:
NIET: Doe een onderzoek naar schoolverzuim.
WEL: Schrijf een advies aan de directie welke maatregelen ze zouden kunnen nemen om het schoolverzuim in klas 3 terug te dringen.
Een beroepsproduct, als tussentoets of in het kader van je afstuderen, betreft meestal een advies of een plan in de vorm van een scriptie of rapport. Maar het beroepsproduct kan ook bestaan uit een analyse (vaak op basis van ontwerponderzoek), een fabricaat of een handeling. We kunnen kortweg vijf typen onderscheiden als het gaat om beroepsproducten:
1. Analyse
De analyse als beroepsproduct is sterk verbonden met de concrete beroepspraktijk of de besluitvorming daarbinnen. In de analyse wordt een vraagstuk beschreven en ontrafeld met als doel in een informatiebehoefte vanuit de beroepspraktijk te voorzien en inzicht te verschaffen. De analyse kan bijvoorbeeld gepresenteerd worden als een inventarisatie, verklaring, berekening of voorspelling. Jouw analyse gaat verder dan alleen het onderzoeken van het probleem; je geeft ook een oplossingsrichting en een onderbouwing hiervan. Voorbeelden van de analyse als beroepsproduct zijn een scheikundige analyse of een berekening van bijvoorbeeld de kostprijs van een product.
2. Advies
Het beroepsproduct in de vorm van een advies is gericht op de oplossing van een probleem of de verbetering van een situatie middels een interventie. Het heeft als doel jouw opdrachtgever inzicht te geven bij de besluitvorming rondom bijvoorbeeld een reorganisatie of nieuwe beleidsmaatregel. In het advies als beroepsproduct dien je stelling te nemen. De verschillende perspectieven en belangen van andere partijen moeten hierin duidelijk verwerkt zijn.
3. Plan of ontwerp
Een plan of ontwerp is een visueel of schematisch beeld waarin een product of interventie staat weergegeven, dat antwoord geeft op een vraag of behoefte. Het kan bijvoorbeeld een schets of schaalmodel zijn van een product of gebouw. Het kan ook een plan zijn om een methode of productielijn door te voeren. Kenmerkend voor het plan als beroepsproduct is dat zowel interne als externe belanghebbenden zijn geraadpleegd voor input. Let op: het ontwerp als beroepsproduct moet zijn getest en voorzien van een instructie voor gebruik.
4. Fabricaat
Met een fabricaat als beroepsproduct realiseer je een functioneel digitaal of fysiek eindproduct. Het gaat hier om een concreet product dat daadwerkelijk gebruikt kan worden. Een online forum of software zijn voorbeelden van een digitaal eindproduct. Een fysiek eindproduct kan alles zijn dat je kunt vastpakken, zoals een machineonderdeel, een kunstwerk of een kledingstuk.
5. Handeling
Een beroepsproduct kan ook gericht zijn op professioneel gedrag waarbij jouw interactie naar mensen of organisaties centraal staat. De handeling als beroepsproduct is interactief of dienstverlenend van aard en omhelst verschillende praktische vaardigheden. Voorbeelden van de handeling als beroepsproduct zijn: verplegen, netwerken of juridische bijstand verlenen aan een persoon of organisatie. Als student onderzoek je hier hoe je jouw eigen functioneren als professional in de praktijk kunt verbeteren.
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Een les in de vorm van een instructiefilm voor een ziekenhuis
Een training voor docenten
Een social media strategie voor het tijdschrift Happinez
Een advies en prototype voor een nieuwe website
Het is belangrijk dat je beroepsproduct of thesis, als tussentijdse toets of in het kader van je afstuderen, goed gestructureerd is en voldoet aan de eisen en verwachtingen van zowel je opleiding als je opdrachtgever. Hoe moet je beroepsproduct er ongeveer uitzien? Wat mag zeker niet ontbreken?
Een beroepsproduct in documentvorm heeft uiteraard een voorblad, eventueel gevolgd door een (management)samenvatting. Zo’n samenvatting geeft de lezer meteen de belangrijkste informatie, zonder dat hij of zij je thesis of rapport volledig hoeft te lezen. Schrijf deze samenvatting pas wanneer je beroepsproduct af is. Na de samenvatting voeg je een inhoudsopgave toe met de verschillende hoofdstukken en paginanummers.
Het voorwoord in een thesis of beroepsproduct is letterlijk een ‘woord vooraf’. Schrijf dit pas wanneer je beroepsproduct inhoudelijk klaar is. In het voorwoord stel je jezelf als auteur voor. Je vertelt bijvoorbeeld hoe je tot het vraagstuk bent gekomen en hoe je het werken aan je thesis of beroepsproduct hebt ervaren. Het voorwoord biedt ook ruimte om mensen te bedanken die je hebben ondersteund of begeleid tijdens het proces. Het mag een persoonlijk stukje tekst zijn, maar houd het kort!
In de inleiding maak je de lezer vertrouwd met de inhoud van je thesis of beroepsproduct. Hier vermeld je de aanleiding van je beroepsproduct en schets je de context. Welk vraagstuk wil je met je beroepsproduct beantwoorden? Je kunt ervoor kiezen om deze centrale vraag op te splitsen in deelvragen, die je later een voor een beantwoordt. Daarnaast leg je in de inleiding uit wat de lezer kan verwachten van de inhoud van je thesis of beroepsproduct.
Na het voorwoord en de inleiding start je met de eigenlijke inhoud van je beroepsproduct. Geef een zo volledig mogelijk overzicht van de bestaande kennis rond het vraagstuk dat je behandelt. Er is vaak al veel onderzoek gedaan naar allerlei problemen en vraagstukken, bijvoorbeeld binnen organisaties. Vermeld de resultaten van relevante eerdere onderzoeken in het theoretisch kader van je thesis of beroepsproduct (en betrek ze later in je conclusies).
In een apart hoofdstuk kun je beschrijven hoe je als onderzoeker te werk bent gegaan en je keuze voor de gebruikte onderzoeksmethode(n) toelichten.
In een volgend hoofdstuk presenteer je de belangrijkste en meest relevante resultaten van je onderzoek zo duidelijk mogelijk.
Welke conclusies kun je trekken op basis van je literatuuronderzoek en je eigen onderzoek? Aan de hand van je onderzoeksresultaten geef je een antwoord op (eventuele deelvragen en) het centrale vraagstuk van je beroepsproduct of thesis.
Nu komt het erop aan! Een beroepsproduct is duidelijk geen louter onderzoek. Het onderzoek is slechts een middel om tot de uiteindelijke bestemming van je thesis of beroepsproduct te komen: het bieden van (een) oplossingsrichting(en) voor het vraagstuk of de behoefte van je opdrachtgever. Het is belangrijk dat de opdrachtgever direct met jouw werk aan de slag kan. Je beroepsproduct moet praktische waarde hebben, en in dit hoofdstuk leg je helder en stapsgewijs uit hoe je opdrachtgever te werk moet gaan om optimale resultaten te behalen.
1. Kwaliteitseisen
Ten eerste moet jouw beroepsproduct voldoen aan de kwaliteitseisen of richtlijnen die de opleiding én de opdrachtgever stellen aan jouw beroepsproduct. Lees deze eisen goed door voor je begint en blijf dit tijdens het gehele proces controleren. Er kunnen bijvoorbeeld richtlijnen worden gegeven voor de structuur van je beroepsproduct, of het aantal uren werk dat je beroepsproduct moet omvatten. Let goed op! Soms vraagt men om een hoofdstuk waarin je conclusies en adviezen samen behandelt. Je opdrachtgever kan bijvoorbeeld ook vragen om, naast een onderzoeksrapport, een apart adviesrapport te leveren. Wordt er gevraagd om één (de beste) oplossing, of wordt er van je verwacht dat je meerdere oplossingsrichtingen uitwerkt?
2. Ambitieus en innovatief
Ga er altijd van uit dat jouw beroepsproduct een ambitieus resultaat moet opleveren, of het nu gaat om een tussentoets, scriptie of rapport in het kader van je afstuderen. Naast ambitieus moet je scriptie of rapport ook innovatief zijn. Het is immers niet de bedoeling dat je enkel bestaande conclusies herhaalt die al door andere onderzoekers zijn getrokken. Je moet iets nieuws te bieden hebben! Neem eerdere onderzoeksresultaten mee en bouw voort op jouw eigen onderzoek. Vraag jezelf af hoe je een innovatieve verdieping kunt geven aan de bestaande kennis en tegelijkertijd zo goed mogelijk kunt aansluiten op het vraagstuk van jouw opdrachtgever.
3. Belanghebbenden
Bedenk welke interne en externe belanghebbenden of stakeholders er zijn met betrekking tot jouw thesis of beroepsproduct. Zorg ervoor dat je al hun wensen en behoeften in kaart brengt en meeneemt in de conclusies en aanbevelingen van je beroepsproduct.
4. Geef een concrete, zeer duidelijke stap-voor-stap handleiding
Geef een concrete, zeer duidelijke stap-voor-stap handleiding voor de implementatie of het gebruik van jouw ontwerp, plan of advies. Hoe en in welke volgorde kunnen jouw aanbevelingen worden doorgevoerd?
Ben je niet zeker over het vraagstuk dat je wilt aanpakken in je thesis of beroepsproduct, of twijfel je over de vorm waarin je het wilt uitwerken? Weet je niet goed hoe je een degelijk onderzoek kunt opzetten? Loop je halverwege vast bij het schrijven van je thesis of beroepsproduct? Laat je ondersteunen door een professionele begeleider van Topscriptie! Wij helpen je graag om een beroepsproduct te maken dat stevig in elkaar zit.
Alle begeleiders van Topscriptie hebben heel wat ervaring met het begeleiden van dit proces. Voor elke studierichting hebben we specifieke experts in huis. Samen met jou bekijkt je persoonlijke Topscriptie-begeleider de vraagstelling, indeling, structuur en opbouw van je thesis of beroepsproduct. Zo krijg je weer zelfvertrouwen, overzicht en rust. Onze ervaren begeleiders staan voor je klaar!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
CAT (Critically appraised topic)
1. De start van je scriptie
Alle onderwerpen in
Scriptietips
Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.