Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

Veel studenten met dyslexie ondervinden moeilijkheden bij het studeren en het schrijven van hun thesis. Lezen kost je vaak meer moeite, het overzicht bewaren is lastig en je doet er meestal langer over dan je medestudenten. Bovendien verwerk je informatie vaak op een andere manier en werk je misschien minder gestructureerd. Dat kan erg frustrerend zijn en misschien heb je zelfs studievertraging opgelopen. Dat is jammer, maar wij helpen je graag verder!
Ook studenten die naast dyslexie te maken hebben met bijvoorbeeld AD(H)D, een chronische ziekte, autisme, een fysieke beperking of psychische problemen kunnen bij ons terecht.
Wij bieden altijd begeleiding op maat en als student met dyslexie profiteer je van de volgende voordelen:
Een persoonlijke thesisbegeleider die samen met jou in kleine stappen en met een duidelijke planning te werk gaat.
Een gratis en vrijblijvend intakegesprek met advies op maat, waarbij we ook kijken naar jouw studiegewoontes en patronen.
Jarenlange ervaring in de begeleiding van studenten met dyslexie, snel het overzicht terug.
Een vaste taalexpert die jouw teksten nakijkt op spelling, grammatica, interpunctie en zinsbouw.
Vaste afspraken voor dyslexiebegeleiding, bijvoorbeeld op locatie (bijv. in Antwerpen of Leuven) of afgewisseld met online feedback op je werk.
Hieronder geven we alvast enkele tips om met dyslexie om te gaan. Wist je dat veel studenten met dyslexie ook last hebben van faalangst? Je kunt ook onze tips tegen faalangst raadplegen [voorzie een relevante link of verwijder de linkverwijzing].
1. Deel je werk op in kleine taken
Met dyslexie kost het vaak meer moeite om iets op papier te zetten. Probeer daarom je werk op te delen in kleinere, behapbare taken. Beloon jezelf na het afronden van zo’n taak, bijvoorbeeld met een lekker drankje, een cinemabezoek of een smakelijke lunch. Dit helpt je om je aandacht beter te richten en geeft je meer motivatie. Een handige tool is een weekplanning waarin je per dag al je activiteiten noteert.
2. Focus op het nu en ontspan
Stress heeft bij jou extra impact, omdat spanning ervoor kan zorgen dat het taalgebied in je hersenen minder goed werkt. Het is dus belangrijk om stress te beperken en er goed mee om te gaan. Op YouTube vind je veel goede ontspannings- en meditatieoefeningen; probeer uit wat voor jou werkt. Het hoeft niet lang te duren: een paar minuten per dag, bij voorkeur op een vast moment, is vaak al genoeg. Wil je verder gaan? Overweeg een cursus mindfulness – wetenschappelijk bewezen om stress te verminderen en positieve gevoelens te versterken. Zorg ook in je dagelijks leven voor voldoende ontspanning: luister naar muziek, neem een bad met een goed boek, ga wandelen, sporten of fietsen.
3. Focus op wat goed gaat en accepteer dat falen mag
Dyslexie is niet altijd fijn, maar er zijn altijd dingen die wél goed gaan. Richt je niet te veel op wat moeilijk is, maar zie ook je vooruitgang en formuleer positieve gedachten. Heb je een planning niet gehaald? Dat is niet leuk, maar je hebt ervan geleerd en weet dankzij feedback hoe je het kunt verbeteren. Vergelijk jezelf vooral niet met medestudenten!
4. Breng structuur aan en zoek goede hulp
Vooral in de winter hebben studenten met dyslexie vaak minder energie. Veelvoorkomende problemen zijn: moeite met concentreren, je constant moe voelen, alles kost veel energie en uitstelgedrag. Het helpt om regelmatig naar buiten te gaan en te bewegen, maar ook om een vast ritme en structuur aan te houden. Plan duidelijke studieblokken in met specifieke taken en activiteiten. Zo wordt het makkelijker om vol te houden.
5. Hulp vragen is oké
Een thesis schrijven is soms lastig. Besef dat het helemaal niet erg is om hulp te vragen als je vastloopt. Wie zegt dat je alles alleen moet doen? Wij kunnen je helpen met je vragen, een realistische planning, meer zelfvertrouwen en motivatie.
Mirjam de Winter, oprichtster van Topscriptie en studiecoach, is met onderscheiding afgestudeerd in klinische psychologie en marketing. Ze heeft een passie voor het begeleiden van studenten met dyslexie tijdens hun studies en afstudeerfase. Samen met een team van gespecialiseerde thesisbegeleiders ondersteunt ze jaarlijks honderden studenten met dyslexie bij hun studie en thesis.
Heb je dyslexie en wil je je studie of thesis succesvol afronden? Neem contact met ons op!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Motivatie afstuderen
Studietips algemeen
Alle onderwerpen in
Studietips algemeen
Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.