Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

Slim stappenplan voor de opbouw van je essay!
Moet jij een essay schrijven voor je studie? De kans is groot dat dit van je gevraagd wordt tijdens je opleiding. Hoe ziet de opbouw van een goed essay er eigenlijk uit? Wij geven je een handig stappenplan voor het schrijven van je essay. Uiteraard heeft Topscriptie ook weer een aantal waardevolle TopTips voor je! Jouw essay staat straks als een huis.
Een essay is een tekst waarin informatie wordt gegeven over een bepaald onderwerp, maar bovendien het standpunt van de auteur gepresenteerd wordt. Jouw standpunt dus! In een essay staat een bepaalde stelling centraal, die je vanuit verschillende perspectieven gaat onderzoeken. De eigenlijke inhoud van je essay wordt gevormd door je argumentatie. Hier zet je uiteen met welke argumenten je deze stelling kunt bevestigen. Vervolgens zijn er natuurlijk ook tegenargumenten, die je stuk voor stuk moet weerleggen. Doel van je essay: de lezer overtuigen van jouw standpunt.
Essay schrijven? Veel studenten vinden dat lastig. Topscriptie helpt je graag! Volg ons slimme stappenplan voor het schrijven van een essay en neem ook zeker onze TopTips mee. Zo weet je zeker dat de opbouw van je essay klopt en dat je niets vergeten bent. Wil je persoonlijk begeleid worden door een professional? Dat kan! Wij zitten voor je klaar.
Routeplan:
Stap 1. Brainstormen
De eerste stap bij het schrijven van je essay is het kiezen van een onderwerp. Een boeiend onderwerp maakt je essay fascinerend! Neem hier dus de tijd voor. Begin met een brainstormsessie. Ga op een rustige plek zitten en laat je gedachten de vrije loop. Schrijf of teken alles op wat in je opkomt; volg de flow van je gedachten en noteer elk centraal idee op een aparte Post-It. Het focussen op een specifiek onderwerp komt later! Laat het stromen… en maak notities.
Top Tip!
Werk met een mindmap: een erg effectief denk-instrument dat je helpt om informatie uit je brein te visualiseren. Onderzoek van de Johns Hopkins School of Education toont aan dat studenten die een mindmap gebruiken gemiddeld 12% betere resultaten behalen dan studenten die dat niet doen. Hoe werkt een mindmap? Neem een apart blad papier voor elk hoofdidee voor je essay. Plak elke Post-It met een centraal idee in het midden van een blad. Schrijf of teken daaromheen woorden, ideeën of elementen (secundaire gedachten) die verband houden met je centrale idee. Deze vormen de ‘takken’ aan de ‘stam’ van je hoofdidee. Kleinere ideeën of elementen kunnen als ‘twijgjes’ aan de takken worden toegevoegd. Zo krijg je snel een overzicht. De mindmap is een fantastisch hulpmiddel voor elke student, maar vooral waardevol voor studenten met dyslexie of autisme!
Stap 2. Kies je onderwerp (en bakent het af)
Kies het blad papier met het onderwerp dat je echt aanspreekt en waarover je een duidelijke mening hebt. Hoe gepassioneerder je erover kunt schrijven, hoe krachtiger je essay zal zijn! Dit geldt ook voor de afbakening van je essay: als je je onderwerp goed afbakent, wordt je essay minder algemeen en kun je dieper ingaan op je onderwerp. Afbakening zorgt er ook voor dat je essay niet te lang wordt. Vermijd echter om het onderwerp té nauw te definiëren: je wilt voldoende te vertellen hebben over je onderwerp.
Stap 3. Vooronderzoek
Lees eerst zorgvuldig. Verzamel informatie over je onderwerp uit meerdere bronnen, met diverse perspectieven, zodat je een gevoel krijgt van de verschillende standpunten en argumenten. Zoek online naar informatie. Bezoek de bibliotheek. Praat met iemand die veel weet over het onderwerp. Zo kun je al snel goed onderbouwd beginnen met schrijven. Vergeet niet om al je bronnen zorgvuldig te noteren, zodat je ze in je essay kunt verwijzen!
Stap 4. Ontwikkel een stelling
Het onderwerp is gekozen. Mooi! Maar je moet nog de kern van je essay formuleren: een stelling. Een stelling is één zin met een mening over het onderwerp van je essay. Deze zin is de belangrijkste die je in je hele essay zult schrijven… en misschien wel de moeilijkste! Je stelling moet (zeer) helder en specifiek geformuleerd zijn. Er is geen ruimte voor vaagheid of onzekerheid! Je hebt een goede stelling als deze jouw mening weerspiegelt en je deze kunt onderbouwen met voldoende argumenten.
Top Tip!
Hoe kom je tot een goede stelling? Een stelling formuleren is niet echt moeilijk als je een beetje handig te werk gaat. Stel jezelf eerst een vraag over je onderwerp. Stel, je hebt insecten als voedingsbron gekozen als onderwerp voor je essay. Stel jezelf nu een vraag hierover. Het antwoord op die vraag kan je stelling vormen! Bijvoorbeeld: waarom is het waardevol om meer onderzoek te doen naar insecten als grootschalige voedingsbron? Omdat dit een duurzame voedingsbron is! Dit is jouw standpunt. Je kunt je stelling nu als volgt formuleren:
Insecten moeten op grote schaal als voedingsbron worden gebruikt; dit zal bijdragen aan een duurzamere wereld.
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Stap 5. Opzet van je essay
Zet, voordat je begint met schrijven, alvast het ‘skelet’ van je essay op. Doorgaans is een essay als volgt opgebouwd: titelblad, inleiding, argumentatie, conclusie, bronvermelding. Heb je van je docent of opleidingsinstantie andere of extra criteria gekregen waaraan jouw essay moet voldoen? Kijk hier nu al naar, zodat je geen belangrijke punten mist!
Stap 6. Start met schrijven
We gaan beginnen met schrijven! Hieronder leggen we uit hoe de verschillende onderdelen eruit kunnen zien.
Geef vervolgens wat belangrijke informatie over je onderwerp. Vertel bijvoorbeeld welke insecten goed gegeten kunnen worden en in welke delen van de wereld dit al voorkomt. Aan het einde van je inleiding plaats je de stelling van jouw essay. Dit is het standpunt dat je vol vuur gaat verdedigen!
Geef vervolgens een overzicht van de tegenargumenten en weerleg deze. Bijvoorbeeld:
“Insecten zijn niet smakelijk.”
“Insecten zijn niet gezond.”
“Insecten zijn geen volwaardig alternatief voor traditioneel vlees.”
Bewijs dat deze tegenargumenten niet kloppen en verwijs naar je bronnen.
In de conclusie vertel je waarom er, op basis van alle genoemde argumenten voor en tegen, geen andere conclusie getrokken kan worden.
Ben je op zoek naar een goed voorbeeld van een essay? Een essay voorbeeld kan je inspiratie geven, maar let altijd goed op de eisen van jouw opleiding (o.a. het aantal woorden kan erg verschillen).
Klik hier voor een Engelstalig voorbeeld van een essay.
Klik hier voor een Nederlandstalig voorbeeld van een essay
Moeilijk? Wees gerust: je bent niet de enige die het lastig vindt om een essay te schrijven. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Topscriptie heeft een heel team aan wetenschappelijk geschoolde studie- en scriptiebegeleiders voor je in huis. In veruit de meeste gevallen kunnen we je meteen helpen. Jouw eigen Topscriptie begeleider helpt je graag met het schrijven van jouw essay! Dat kan gewoon bij jou in de buurt, of via Zoom, Teams, Whatsapp, e-mail of telefoon. Bel of mail ons gerust.
Alle onderwerpen in
Studietips algemeen
Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.