Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!
Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider

Hulp nodig bij het creëren van een sterke thesisstructuur?
Ondervind je moeilijkheden bij het structureren van je thesis? Je bent niet alleen! Volgens de begeleiders van Topscriptie is het ontbreken van een duidelijke thesisopzet, samenhang en structuur het meest voorkomende probleem waarmee studenten worden geconfronteerd bij het schrijven van hun thesis. Het logisch ordenen van alle informatie en het correct indelen van de hoofdstukken blijkt een uitdagende taak. Hoe breng je structuur aan in je thesisopzet? Waar begin je, welke opbouw kies je en hoe zorg je voor een heldere rode draad in je thesis? Topscriptie zet de belangrijkste richtlijnen voor je op een rij!
e hebt een onderzoek uitgevoerd en veel informatie verzameld uit diverse bronnen. Je kunt een aantal conclusies formuleren. Uitstekend! Nu moet je een thesis schrijven – een thesis met een duidelijke rode draad en een logische structuur, alstublieft! Waar begin je in vredesnaam en hoe kun je je thesisverhaal het best opbouwen? Het ordenen van alle informatie en het maken van een samenhangende indeling van je thesis is vaak een van de meest uitdagende onderdelen van het thesisproces.
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Een goede thesis is vaak opgebouwd uit een aantal vaste onderdelen. Let op: meestal gelden er op een hogeschool, faculteit, instituut of opleiding een aantal regels betreffende de gewenste structuur van een thesis. Informeer hiernaar! Een thesis heeft in het algemeen vaak de volgende indeling:
Titelpagina/omslag
Hoofdstuk 1. Inleiding
Hoofdstuk 2. Voorwoord Theoretisch kader
Hoofdstuk 3. Onderzoeksmethoden
Hoofdstuk 4. Resultaten
Hoofdstuk 5. Conclusies en discussie
Hoofdstuk 6. Aanbevelingen
Literatuurlijst
Bijlagen zoals kernbegrippen, de gehele enquête/ interviewlijst etc.
Veel studenten beginnen lukraak met schrijven en raken al doende de rode draad kwijt, waardoor de teksten niet logisch zijn opgebouwd. Welke fouten komen de begeleiders van Topscriptie regelmatig tegen in de structuur van een thesis en hoe kun je deze fouten voorkomen?
Fout: de rode draad in het thesisverhaal ontbreekt. Er wordt links en rechts teveel uitgeweid.
Oplossing: houd bij het schrijven van elk stuk tekst voortdurend de vraagstelling in je hoofd. Beantwoord bepaalde informatie niet (deels of geheel) de hoofdvraag of één van de deelvragen? Vraag jezelf af of je niet teveel uitweidt en kies er eventueel voor die informatie te schrappen. Elk stuk tekst moet toewerken naar een (deel van het) antwoord op één van de vragen!
Fout: een stuk tekst is niet logisch opgebouwd.
Oplossing: werk in je teksten altijd: – van vroeger naar nu – van theorie naar praktijk(voorbeeld) – van oorzaak naar gevolg of resultaat – van algemeen naar detail – van probleem naar oplossing – van norm naar uitzondering
Fout: indeling op grond van meerdere principes (door elkaar). De onderdelen binnen een hoofdstuk of paragraaf zijn daardoor niet van dezelfde orde.
Oplossing: kies per niveau voor een chronologische, geografische, methodische of thematische indeling. Deel de verschillende paragrafen in volgens hetzelfde principe. Gebruik op hetzelfde niveau niet meerdere indelingsprincipes.
Fout: hetzelfde onderwerp komt terug op meerdere niveaus.
Oplossing: benoem een onderwerp tot hoofdstuk, paragraaf of sub-paragraaf. Een onderwerp kan niet als paragraaf behandeld worden en een hoofdstuk later nog eens als sub-paragraaf worden behandeld.
Fout: een hoofdstuk heeft maar één paragraaf. Of: een paragraaf heeft maar één sub-paragraaf.
Oplossing: een onderwerp moet minstens in twee rubrieken onderverdeeld worden. Een onderverdeling waarbij maar één sub-paragraaf ontstaat is overbodig. Laat de onderverdeling weg, of voeg een volledig nieuwe rubriek toe.
Hoe realiseer je een logische indeling en structuur in je thesis?
Volg dit stappenplan om een duidelijke en samenhangende structuur in je thesis aan te brengen:
Formuleer een duidelijke hoofdvraag. Het doel van je thesis is het beantwoorden van deze vraag.
Splits de hoofdvraag op in deelvragen (dit geldt vooral voor thesissen op hbo-niveau; bij wo-thesissen wordt vaak een onderzoeksvraag geformuleerd, gevolgd door hypothesen).
Stel een voorlopige inhoudsopgave op, gebaseerd op je deelvragen.
Verdeel de hoofdstukken in paragrafen. Kies per hoofdstuk voor een chronologische, geografische, methodische of thematische indeling. Creëer zo een soort thesis-roadmap of structuurkader!
Indien nodig: verdeel de paragrafen verder in subparagrafen.
Plaats de verzamelde informatie en resultaten in de juiste (sub)paragrafen.
Schrijf de hoofdstukken op basis van de inhoudsopgave. Werk steeds toe naar een antwoord op de hoofdvraag of een van de deelvragen.
Schrijf (pas nu) de inleiding, waarin je het doel en de opzet van je thesis toelicht.
Schrijf de conclusie: beantwoord de hoofd- en deelvragen. Schrijf vervolgens de discussie en eventuele aanbevelingen.
Schrijf de samenvatting en het voorwoord.
Nummer de hoofdstukken, paragrafen en eventuele subparagrafen.
Geen zicht meer op de rode draad in je thesis?
Weet je niet hoe je je thesisverhaal het best kunt opbouwen? Heb je behoefte aan ondersteuning bij het creëren van een sterke thesisstructuur of het kiezen van een geschikt thesisonderwerp? Topscriptie staat klaar om je te helpen! Onze ervaren thesisbegeleiders beschikken over jarenlange expertise in het begeleiden van het thesisproces. Voor elke studierichting hebben wij gespecialiseerde experten in huis. Samen met jouw persoonlijke Topscriptie-begeleider analyseer je het thesisproces en werk je aan de indeling, structuur en een heldere thesisopzet. Zo krijg je overzicht en kun je je thesis stapsgewijs afronden. Op onze pagina met [thesistips](link naar thesistips) vind je ook meer richtlijnen over de structuur en opbouw van je thesis.
Onze ervaren begeleiders staan voor je klaar! Neem gerust contact op met Topscriptie via telefoon of e-mail. Met de ondersteuning van jouw persoonlijke Topscriptie-begeleider ben je verzekerd van een logische structuur en een heldere rode draad in je thesis. Dat biedt rust en vertrouwen!
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Bel of WhatsApp een scriptiebegeleider
Mindmap
1. De start van je scriptie
Alle onderwerpen in
Scriptietips
Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.