Skip to content

Scriptiehulp

Cum laude afstuderen

Scriptietips Alle onderwerpen

Heb jij de ambitie om cum laude of summa/ magna cum laude af te studeren? Cum laude afstuderen is een vorm van excellentie, slechts een paar procent van de studenten studeert cum laude af! Het is natuurlijk een mooie prestatie voor jezelf om te kunnen zeggen dat je cum laude bent afgestudeerd en je krijgt een mooie vermelding op je diploma. Het is natuurlijk ook heel interessant om jezelf te onderscheiden als je wil gaan promoveren (of een vervolgopleiding wil gaan volgen). Daarnaast is het voor veel werkgevers een pluspunt dus vergeet het ook zeker niet op je C.V. te vermelden.

 

Hoe studeer je cum laude af?

Wil je graag cum laude afstuderen? Allereerst is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de eisen en criteria die jouw onderwijsinstelling hanteert voor cum laude afstuderen. Elke instelling bepaalt namelijk zelf de criteria wanneer iemand cum laude afstudeert. Deze criteria zijn vaak te vinden in de Onderwijs- en examenregeling (OER) van de onderwijsinstelling of in de specifieke regels en richtlijnen van je opleiding. Over het algemeen vereisen ze dat je alle tentamens in één keer met minimaal een bepaald cijfer hebt gehaald en dat je een hoge beoordeling voor je scriptie behaalt (vaak een acht of hoger). Ook stellen veel opleidingen de eis dat er maximaal geen of slechts een beperkte studievertraging is opgelopen tijdens je studie (met uitzondering van situaties zoals ziekte, handicap, topsport, bestuursfuncties of zwangerschap).

Cum laude afstuderen

Cum laude afstuderen: tips

Wist je dat sommige onderwijsinstellingen de mogelijkheid geven om een voldoende toch te herkansen? Hiermee kun je je cijfer ophalen en (alsnog) cum laude afstuderen.

Stel iedereen in je omgeving op de hoogte van jouw doel om cum laude af te studeren. Je omgeving kan je vaak helpen om net dat stapje extra te zetten en ook jouw docenten (afstudeerbegeleider) en studiegenoten kunnen je advies geven of meelezen. Bedenk wel dat veelal de mate van zelfstandigheid ook wordt meegenomen in de beoordeling van je scriptie, dus probeer dit wel zoveel mogelijk te beperken.

Ambitieuze mindset en focus: probeer naast hard te werken ook veel zelfvertrouwen te hebben. Geloof erin dat jij die cum laude onderscheiding straks op je diploma hebt staan! Misschien betekent dat tijdelijk even wat minder sociale activiteiten en minder op social media, maar je kunt je studie slechts één keer cum laude afronden. Zorg voor focus en weinig afleiding. Leer omgaan met studiestress. Pak dus alles aan om die kans zo hoog mogelijk te maken!

Begin vroeg aan alle opdrachten en je scriptie, zo is er genoeg tijd om je stukken steeds te herzien en te verbeteren. Ga niet uitstellen! Met alleen slimheid red je het vaak niet om cum laude af te studeren, begin op tijd en zorg voor een goede planning.

Zorg goed voor jezelf en beloon jezelf voor het harde werken! Neem regelmatig pauzes, ontspan, beweeg, eet en drink gezond en rust uit. Ga bij voorkeur studeren/ je scriptie schrijven in de bibliotheek, zodat je thuis echt kunt ontspannen. Als je in balans bent boek je vaak meer successen.

Schakel professionele scriptiehulp in van een externe scriptiebegeleider en laat je scriptie steeds nalezen. Wij hebben een aantal scriptiebegeleiders die zelf cum laude zijn afgestudeerd en/ of zijn gepromoveerd. We kunnen je op alle aspecten helpen en je stukken nakijken alvorens je jouw scriptie inlevert om zo tot een nog hoger niveau en daarmee hoger cijfer te komen.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader
×