Cum laude afstuderen

Heb jij de ambitie om cum laude of summa/ magna cum laude af te studeren? Cum laude afstuderen is een vorm van excellentie, slechts een paar procent van de studenten studeert cum laude af! Het is natuurlijk een mooie prestatie voor jezelf om te kunnen zeggen dat je cum laude bent afgestudeerd en je krijgt een mooie vermelding op je diploma. Het is natuurlijk ook heel interessant om jezelf te onderscheiden als je wil gaan promoveren (of een vervolgopleiding wil gaan volgen). Daarnaast is het voor veel werkgevers een pluspunt dus vergeet het ook zeker niet op je C.V. te vermelden.

Hoe studeer je cum laude af?

Wil jij graag cum laude afstuderen? Allereerst is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de eisen en criteria om cum laude af te studeren van jouw onderwijsinstelling. Zij bepalen namelijk zelf de criteria wanneer iemand cum laude afstudeert. Je kunt deze eisen terugvinden in de Onderwijs- en examenregeling (OER) van de onderwijsinstelling of de regels en richtlijnen van je opleiding. Veelal dien je alle tentamens in één keer met een minimaal cijfer te hebben gehaald en dien je je scriptie af te ronden met een hoog (minimaal) cijfer (veelal een acht of hoger). Ook stellen veel opleidingen de eis dat er maar maximaal geen of een paar maanden studievertraging mag zijn (met uitzondering van ziekte, handicap, topsport, bestuur, zwangerschap).

Cum laude afstuderen: tips

Wist je dat sommige onderwijsinstellingen de mogelijkheid geven om een voldoende toch te herkansen? Hiermee kun je je cijfer ophalen en (alsnog) cum laude afstuderen.

Stel iedereen in je omgeving op de hoogte van jouw doel om cum laude af te studeren. Je omgeving kan je vaak helpen om net dat stapje extra te zetten en ook jouw docenten (afstudeerbegeleider) en studiegenoten kunnen je advies geven of meelezen. Bedenk wel dat veelal de mate van zelfstandigheid ook wordt meegenomen in de beoordeling van je scriptie, dus probeer dit wel zoveel mogelijk te beperken.

Ambitieuze mindset en focus: probeer naast hard te werken ook veel zelfvertrouwen te hebben. Geloof erin dat jij die cum laude onderscheiding straks op je diploma hebt staan! Misschien betekent dat tijdelijk even wat minder sociale activiteiten en minder op social media, maar je kunt je studie slechts één keer cum laude afronden. Zorg voor focus en weinig afleiding. Leer omgaan met studiestress. Pak dus alles aan om die kans zo hoog mogelijk te maken!

Begin vroeg aan alle opdrachten en je scriptie, zo is er genoeg tijd om je stukken steeds te herzien en te verbeteren. Ga niet uitstellen! Met alleen slimheid red je het vaak niet om cum laude af te studeren, begin op tijd en zorg voor een goede planning.

Zorg goed voor jezelf en beloon jezelf voor het harde werken! Neem regelmatig pauzes, ontspan, beweeg, eet en drink gezond en rust uit. Ga bij voorkeur studeren/ je scriptie schrijven in de bibliotheek, zodat je thuis echt kunt ontspannen. Als je in balans bent boek je vaak meer successen.

Schakel professionele scriptiehulp in van een externe scriptiebegeleider en laat je scriptie steeds nalezen. Wij hebben een aantal begeleiders die zelf cum laude zijn afgestudeerd en/ of zijn gepromoveerd. We kunnen je op alle aspecten helpen en je stukken nakijken alvorens je ze inlevert om zo tot een nog hoger niveau en daarmee hoger cijfer te komen.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

Professionele hulp bij je studie en scriptie

Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.