Portfolio

Veel studenten moeten tijdens hun opleiding een portfolio schrijven, een soort digitale map waarin je veelal ook verschillende opdrachten en documenten bundelt. In een digitaal portfolio hbo kan men lezen wat je allemaal kunt, waaruit dat blijft en hoe jij je in de toekomst verder wil gaan ontwikkelen. Een portfolio heeft in principe twee verschillende doelen. Allereerst krijgt jouw docent op deze manier inzicht in jouw sterke en zwakke punten en competenties. Daarnaast is een portfolio gemakkelijk voor jezelf. Een portfolio helpt jou bij het reflecteren op verschillende handelingen. Je wordt bewust gemaakt van dingen die je hebt bereikt en je denkt na over de toekomst. Je leeft immers naar de toekomst toe, dus het is goed om je te blijven ontwikkelen en je bewust te zijn van deze verschillende ontwikkelingen. Wij vertellen jou graag meer omtrent het hbo portfolio en geven je tips bij het schrijven van je portfolio!

Inhoud van een portfolio

Een portfolio bestaat uit een aantal verschillende onderdelen. Allereerst ga je vaak van start met een cv-deel. In het curriculum vitae vermeld je persoonlijke gegevens en feiten over je opleiding en werkervaring. Alle beoefende opleidingen en bijbaantjes kunnen worden beschreven in jouw curriculum vitae. Vervolgens benoem je een aantal competenties van jezelf. Enkel de competenties benoemen is niet voldoende, je dient daarnaast in te gaan op de feedback die je hebt ontvangen en wat je ervan kan leren, bijvoorbeeld:

Tips:

Bekijk eens een voorbeeld van een hbo portfolio ter inspiratie!

Ga vooraf na wat het doel is van het portfolio: dien je vooral te reflecteren op de ontwikkeling van je competenties (ontwikkelingsportfolio) of juist meer het presenteren van je competenties en gemaakte producten/ werken (showcaseportfolio) of vooral de beoordeling van competenties (beoordelingsportfolio)?

Zorg voor een goede opbouw en structuur. Een portfolio is vaak een groot document, het is voor de lezer (docent) handig om een duidelijke inhoudsopgave te hebben. Denk ook aan tussenconclusie, inleidingen op het hoofdstuk. Maar schrijf altijd wel kort, bondig en helder!

Zorg voor een ruime reflectie op jouw competenties, waarom behoort het tot jouw competenties? Waaruit blijkt het? En hoe wil je je verder gaan ontwikkelen in jouw competenties? Ga dus dieper in op jouw competenties en beschrijf meerdere situaties (bewijzen) om dit te verantwoorden. Een richtlijn is ongeveer 2 bewijsstukken per competentie.

Vervolgens lever je ook een portfolio/ dossier met bewijsmateriaal aan. Hierin worden eventuele diploma’s, (deel)certificaten en eindproducten opgenomen. Het wordt als het ware een persoonlijke etalage van jouw behaalde resultaten en ontwikkelingen. Je wordt vaak volledig vrijgelaten wat betreft de opmaak van je document. Als laatst bevat het portfolio een persoonlijk ontwikkelingsplan met leerdoelen. Hierin omschrijf jij hoe jij je wilt gaan ontwikkelen in de toekomst. De leerdoelen ondersteunen jou bij de verschillende ontwikkelingen.

Probeer de leerdoelen zo SMART mogelijk te formuleren!

Schrijf eerst de inleiding van je portfolio en pas op het einde je voorwoord van je portfolio.

Illustratie portfolio map

In het onderwijs

In het onderwijs wordt steeds meer gebruik gemaakt van een portfolio hbo. Het onderwijs richt zich steeds meer op de competenties van de studenten. Je werkt dan vaak tijdens je opleiding samen met andere studenten aan verschillende eindproducten. Tijdens het maken van een eindproduct maak je verschillende keuzes en ontwikkel je verschillende competenties. Vroeger werd in het onderwijs veel gebruik gemaakt van toetsen, maar deze voldoen niet meer aan het toetsen van wat iemand heeft geleerd. Kennis opdoen is maar een klein onderdeel van je studie. Tijdens het maken van een eindproduct werk je met elkaar samen en worden verschillende vaardigheden ontwikkelt. Het eindproduct bestaat vaak niet alleen uit een gezamenlijk eindproduct, maar ook uit een individueel verslag. Hierin geef jij de samenwerking met de groep hebt ervaren en wat jouw persoonlijke bijdrage aan het eindproduct is geweest. Het is fantastisch als jij een aantal competenties hebt kunnen verbeteren tijdens het opleveren van het gezamenlijke eindproduct.

Op het werk

Na een aantal jaren ben je klaar met je opleiding en is het tijd om kennis te gaan maken met het werkveld. Het portfolio ondersteunt jou tijdens het leren op je werk. Aspecten die je eerder hebt geleerd kan je wellicht toepassen in de toekomst. In een persoonlijk ontwikkelingsplan beschrijf jij wat je graag wilt leren en hoe je dit gaat bereiken. Je hebt immers vier jaar gestudeerd en hebt waarschijnlijk weinig kennis opgedaan in de praktijk. Het persoonlijke ontwikkelingsplan bespreek jij met je leidinggevende. Hoogstwaarschijnlijk kent jouw leidinggevende de organisatie door en door en weet hij exact waarbij jij de verschillende leerdoelen kunt toepassen. Door eens in de zoveel tijd gezamenlijk met je leidinggevende te kijken naar het portfolio, kun je de voortgang en eventuele nieuwe ontwikkelmogelijkheden bespreken. Probeer in het reflectiegedeelte niet alleen jouw eigen opvattingen naar voren te laten komen, maar laat ook de opvatting van collega’s en andere betrokkenen naar voren komen. Door middel van feedback blijf je jezelf ontwikkelen.

Hulp nodig bij het maken van je portfolio hbo?

Ben jij bezig met een portfolio maken voor hbo? Dan wensen wij jou veel succes met het opstellen van jouw leerdoelen en competenties. De leerdoelen leiden uiteindelijk tot jouw persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen op school, maar ook in een organisatie blijf je op deze manier bezig met leren. Je ontwikkelt jezelf niet alleen op het gebied van de verschillende werkzaamheden, maar je ontwikkelt je ook op persoonlijk gebied. Bij Topscriptie denken wij graag mee met het schrijven van jouw portfolio. Neem contact met ons op!

Topscriptie heeft al ruim 5.110 studenten geholpen aan een Topscriptie!

Helpen wij jou ook aan een TopScriptie? Neem contact met ons op!

Wat is een portfolio?

In Nederland voor het onderwijs hanteren wij normaliter een portfolio als een verzameling van werken. Door een student verzameling van materialen. Portfolio wordt steeds vaker gebruikt voor een afstudeeropdracht. Benieuwd naar meer informatie? Bekijk ons opgestelde portfolio pagina

Hoe maak je een portfolio?

Portfolio maken is afhankelijk van de eisen die jouw school geeft aan de inhoud ervan. Samen kunnen we sparren voor de juiste invulling hiervan. Maakt bijvoorbeeld gebruik van ons gratis intakegesprek.

De of het portfolio?

Het woord portfolio is het mogelijk om zowel ‘de portfolio’ als ‘het portfolio’ te gebruiken. Keuze van welke vorm kan persoonlijk afhangen op eigen voorkeur. Over het algemeen wordt er vaker gebruik gemaakt van ‘Het portfolio’

Hoe ziet een portfolio eruit?

Portfolio kan afwisselend eruit zien. Dit kan bijvoorbeeld zijn een deel uit je eigen cv over je persoonlijke feiten qua opleiding en ervaringen. Maar voor een afstudeeropdracht kan het gedeeltelijk onderzoek zijn op basis van een vraagstuk.

Wat is portfolio management?

Een portfolio management geeft de richting aan met de doelen van een organisatie om deze te realiseren. Verschillende modellen kunnen worden toegepast voor een portfolio management.

Professionele hulp bij je studie en scriptie

Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.