Skip to content

Scriptie verdedigen presenteren

Wat kun je verwachten van een scriptie verdediging?

Het doel van een scriptie verdediging is om aan te tonen dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt opgedaan tijdens jouw onderzoek en dat je in staat bent om deze onderzoeksresultaten op een duidelijke en effectieve manier te presenteren en te verdedigen. Je kunt tevens inzicht geven in welke (weloverwogen) keuzes je gedurende jouw scriptie hebt gemaakt. De beoordelaars kunnen hierdoor beoordelen of je in staat bent om te reflecteren op je onderzoek en er echt met een helicopter view naar kan kijken. Bij de verdediging zijn normaliter 2 beoordelaars aanwezig (meestal zijn dit de 2 beoordelaars van jouw scriptie) en soms is het toegestaan om je ouders of vrienden mee te nemen. De duur van de verdediging is meestal een uurtje (maar dit kan ook een half uurtje of juist 1,5 uur zijn, lees de criteria goed na!). De verdediging is meestal als volgt ingedeeld:

  1. Presenteren van je onderzoeksresultaten: je start met het presteren van je resultaten (meestal als een PowerPoint/ Prezi presentatie) waarvoor een bepaalde tijdsduur staat.
  2. Vraag- en antwoordronde: nadat je hebt gepresenteerd, gaan de beoordelaars in op jouw onderzoek en stellen hierbij vragen (zie hieronder voorbeeldvragen die je kunt verwachten).
  3. De uitslag: meestal dien je vervolgens even de ruimte te verlaten en mag je daarna weer naar binnen om het cijfer te horen.
 

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader

Hoe bereid je je voor op de scriptie verdediging?

Je hebt eindelijk te horen gekregen dat jouw scriptie een voldoende heeft gekregen, maar veelal is die opluchting maar van korte duur. Je diploma is binnen handbereik, maar je moet eerst je scriptie nog gaan presenteren en/ of verdedigen. Het verdedigen van de scriptie levert voor veel studenten een hoop spanning en stress op. Natuurlijk is dat niet nodig, want jij weet inmiddels alles over je onderwerp (in tegenstelling tot je begeleiders), maar de meeste studenten ervaren toch onzekerheid.

Met de nodige voorbereiding en oefening op mogelijke vragen ben je veel zelfverzekerder, overtuigender en heb je minder last van stress en spanningen. Een scriptieverdediging (of: eindassessment) start meestal met een presentatie, waarna vervolgens de scriptie wordt besproken. Bij de verdediging zijn meestal je beoordelaar en tweede lezer aanwezig en stellen zij verschillende vragen over jouw scriptie, zoals bijvoorbeeld methodologische vragen en met name vragen over je scriptie zelf. Enkele voorbeeldvragen die je kunt verwachten tijdens je verdediging (mondeling examen van je scriptie):

Wat zijn aspecten in je scriptie die je anders had kunnen doen en waarom zou je dit anders aanpakken de volgende keer?

Waarom heb je voor deze onderzoeksmethode gekozen, hoe zou dit anders kunnen?

Denk je dat je steekproef voldoende is qua aantal en representativiteit?

Licht eens toe in hoeverre jouw onderzoek valide en betrouwbaar is?

Wat zijn de zwakke punten van jouw onderzoek?

Wat is de relevantie van jouw uitkomsten voor jouw beroep/ bedrijf?

Waarom heb je gekozen voor deze Anova analyse en hoe verhouden deze uitkomsten zich tot jouw hypotheses?

Wat heb je geleerd van alles?

Wat zou je de volgende keer anders doen en waarom?

Hoe kan ik mijn verdediging oefenen?

Wil je nog meer voorbeeldvragen oefenen? Klik hier voor een uitgebreidere lijst met voorbeeldvragen die je kunnen helpen om je verdediging te oefenen.

Tevens worden er ook vaak vragen gesteld die aansluiten bij alle kennis die je tijdens je studie hebt opgedaan. Als tip willen we je meegeven om jouw gehele scriptie vlak voor het eindgesprek goed door te lezen en voor jezelf vragen op te schrijven (enn te beantwoorden) die jouw examinatoren mogelijk zouden kunnen stellen. Probeer ook goed alle sterke punten van je onderzoek in je hoofd te hebben en bedenk bij de zwakke punten tegenargumenten. 

Heb je je scriptie gehaald als je mag verdedigen? Vaak mag je je scriptie alleen verdedigen wanneer je scriptie (bijna) voldoende is. Als de beoordelaars nog twijfelen, kan een verdediging doorslaggevend zijn of het resultaat een voldoende of onvoldoende is.

Let op: er zijn uitzonderingen waarbij opleidingen alle studenten laten verdedigen, ongeacht het resultaat van de scriptie. Een verdediging wordt dan soms een feedbackgesprek mocht jouw scriptie onvoldoende zijn. Het is dus zeker mogelijk dat je jouw scriptie verdediging niet hebt gehaald en je verdediging moet herkansen. In dat geval kun je de tips op deze pagina en voorbeeldvragen oefenen. Uiteraard kunnen wij je ook bijstaan om jouw verdediging te oefenen.

Heb je last van zenuwen of ben je bang voor een black-out tijdens je verdediging?

Een verdediging is altijd spannend. Probeer de dagen voor je verdediging goed uit te rusten en bedenk jezelf dat je al heel ver bent gekomen. Praat erover met familie en vrienden, formuleer positieve gedachten en kijk of je kunt ontspannen (bijvoorbeeld met meditatie oefeningen). Verder is het goed om aan je medestudent of vriend(in) te vragen om elkaars scriptie te lezen en elkaar (kritische) vragen te stellen en de presentatie te oefenen. Zie ook de oefenvragen hierboven. Op deze manier oefen jij je verdediging en raak je eraan gewend dat iemand jou kritische vragen stelt.

Tip: oefen met een expert van Topscriptie jouw verdediging, neem contact met ons op!

Scriptie verdedigen presenteren

Scriptie presenteren: een goede presentatie maken

Bij Topscriptie helpen wij studenten met het verdedigen en presenteren van hun hbo of wo scriptie, zodat ze goed voorbereid aan hun verdediging kunnen beginnen. We kunnen je ook helpen om een goede afstudeerpresentatie in elkaar te zetten (met eventueel toepassing van de NLP technieken waar examinatoren positief op aanslaan.

Voorafgaand aan de sessie, gaan we jouw scriptie allereerst helemaal doorlezen, waarna we vervolgens samen met jou de scriptieverdediging en presentatie oefenen. Tijdens deze oefening geven we je concrete feedback, we maken je vertrouwd met de vragen die je kunt verwachten en helpen je om jezelf nog beter te kunnen presenteren en spanning kunt verminderen.

Daarnaast kunnen we ook meedenken en je advies & tips geven over de opbouw en inhoud van je presentatie. Een goede afstudeerpresentatie is belangrijk om je examinatoren positief te stemmen en daarmee zet je de toon. Het oefenen van jouw scriptie kan in één of meerdere sessies plaatsvinden.

Eindcheck scriptie

Ben jij bijna klaar met je (concept)scriptie of plan van aanpak en wil jij deze graag laten controleren op inhoud en/ of taal? Wij helpen je om je plan van aanpak, beroepsproduct (en verantwoordingsdocument) of scriptie naar een hoger niveau te tillen middels onze scriptiecheck! Onze begeleiders kunnen een eindcheck op jouw scriptie uitvoeren. Je krijgt uiteraard een specialist uit jouw studierichting toegewezen waar je met al jouw vragen terecht kunt. We kunnen in de eindcheck van jouw scriptie concreet aangeven hoe je het volgende kunt verbeteren:

  • Inhoud; heeft jouw scriptie voldoende diepgang, zijn de resultaten op de juiste en logische manier gepresenteerd?
  • Structuur; is er een logische opbouw en samenhang in je scriptie?
  • Redigeren op taal; (academische) schrijfstijl, spelling, grammatica, interpunctie en zinsopbouw. Zie hiervoor ook onze pagina over je scriptie nakijken.

Wil jij hulp van onze ervaren scriptie-experts om jouw scriptieverdediging (en presentatie) voor te bereiden?

 

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

Winnaar beste scriptiebureau van Nederland

4.8
powered by Google
js_loader
×