Is een scriptie schrijven moeilijk?

Veel studenten geven aan dat ze erg tegen de scriptieperiode op zien. Ze geven aan dat in de wandelgangen vaak al negatief wordt gesproken over de scriptie. Of dat ze hun studie moeiteloos hebben doorlopen (met veelal hoge cijfers), maar nu vastlopen. Maar is het schrijven van een scriptie nu echt zo moeilijk? Of valt het allemaal wel mee? Natuurlijk is dat voor iedereen anders, het hangt natuurlijk van meerdere factoren af (het onderwerp, je begeleider, de planning, je motivatie en schrijf- en onderzoeksvaardigheden etc.). Het is in ieder geval heel belangrijk om het in stapjes op te pakken, het is natuurlijk wel een groter (zelfstandig uit te voeren!) project dan een tentamen of essay.

Een scriptie schrijven kan een uitdaging zijn

Er zijn verschillende redenen waarom het schrijven van een scriptie als lastig kan worden ervaren:

Omvang en complexiteit: Een scriptie is vaak een uitgebreid stuk dat veel onderzoek, analyse en schrijfwerk vereist. Sommige studenten hebben moeite om alle informatie te verzamelen, te ordenen en samen te vatten in een coherente en logische structuur.

Tijdsdruk: er worden door je begeleider vaak deadlines voor het inleveren van je plan van aanpak, conceptscriptie en definitieve scriptie vastgesteld. Je dient dus binnen een bepaalde tijdsperiode stukken op te leveren (waarbij je veelal maar één herkansingsmogelijkheid hebt). Soms is er ook weinig tijd om voldoende onderzoek te doen (zoals het afnemen van interviews en/ of enquêtes) en de benodigde informatie te verzamelen.

Schrijfvaardigheden: wellicht heb je wat minder ervaring met academisch/ zakelijk schrijven. Het kan moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden en een tekst te schrijven die voldoet aan de vereisten van de hogeschool of universiteit.

Onderwerpkeuze: De keuze van het onderwerp kan ook een uitdaging zijn. Het is echter wel heel belangrijk om een leuk en interessant onderwerp te kiezen, je werkt er immers maandenlang aan! Soms is het moeilijk om een geschikt onderwerp te vinden dat interessant is en voldoende mogelijkheden biedt (voor Wo ga je vaak op zoek naar de ‘research gap‘ en bij hbo ben je vaak afhankelijk van de organisatie waarvoor jij je onderzoek gaat uitvoeren).

Motivatie en concentratie: Het schrijven van een scriptie vereist veel discipline, motivatie en concentratie. Het kan moeilijk zijn om gefocust te blijven en gemotiveerd te blijven om het werk te voltooien.

Feedback en kritiek: Het kan moeilijk zijn om om te gaan met feedback en kritiek van jouw begeleider. Soms kan de feedback overweldigend zijn en kan het leiden tot scriptiestress of een black-out/ faalangst.

Het is belangrijk om te beseffen dat het schrijven van een scriptie een uitdagend proces kan zijn, maar het is ook een waardevolle ervaring waar je veel van kunt leren en waarmee je je academische schrijf- en onderzoeksvaardigheden kunt verbeteren. Het is daarom belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het schrijven van de scriptie en om hulp te zoeken bij docenten, medestudenten of via Topscriptie.

Wat kun je doen als je vastloopt tijdens het schrijven van je scriptie?

Als je vastloopt tijdens het schrijven van je scriptie, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om weer op gang te komen:

1. Neem even pauze: Soms kan het helpen om even afstand te nemen van je werk en iets anders te doen. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, sporten of een boek lezen. Dit kan je helpen om je hoofd leeg te maken en nieuwe energie op te doen.

2. Stel een duidelijke planning op en stel niet uit: Als je merkt dat je vastloopt, kan het helpen om een planning te maken voor de rest van je werk. Begin op tijd en hou je ook echt aan de planning (geen studieontwijkend gedrag). Zo start je goed voorbereid aan je scriptie en krijg je meer overzicht.

3. Praat met anderen: Bespreek je scriptie met anderen, zoals vrienden, familie of medestudenten. Zij kunnen je wellicht nieuwe ideeën of inzichten geven, of je helpen om je gedachten op een rijtje te zetten.

4. Zoek hulp: Als je echt vastloopt, schroom dan niet om hulp te vragen. Bespreek je problemen met je begeleider of docent en vraag om feedback en advies. Ook kun je gebruik maken van andere ondersteuningsdiensten van je hogeschool of universiteit, zoals het schrijfcentrum, scriptiegroepen, workshops of een externe begeleider van Topscriptie.

5. Verdeel je werk in kleine stukjes: Het schrijven van een scriptie kan overweldigend zijn, vooral als je nog veel werk voor de boeg hebt. Verdeel je werk daarom in kleine stukjes en richt je op één deel van je scriptie per keer.

6. Pas je aanpak aan: Als je merkt dat je aanpak niet werkt, probeer dan een andere methode. Bijvoorbeeld door het veranderen van je onderzoeksmethode, het aanpassen van je planning of het opnieuw structureren van je werk.

Onthoud dat het normaal is om af en toe vast te lopen tijdens het schrijven van een scriptie. Probeer positief te blijven en jezelf niet te hard te veroordelen als het even niet lukt. Er zijn altijd manieren om weer op gang te komen en je scriptie tot een succesvol einde te brengen.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

Professionele hulp bij je studie en scriptie

Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Terms of Service zijn van toepassing.