Depressief: hou je studie en scriptie onder controle

Afgelopen week had ik weer een aantal gesprekken met studenten die niet alleen erg vastlopen bij hun scriptie, maar ook de heftige gevolgen ervan ervaren in hun dagelijks leven. Zo sprak ik een werkende student (anoniem, 41 jaar) die al een aantal jaren aan het werk was binnen een groot bedrijf. Hij vertelde me dat hij al zo vaak achter de computer was gekropen maar de voortgang er gewoon niet in zit. Na wat doorvragen werd duidelijk dat er veel meer aan de hand was; slapeloze nachten, veel spanning ervaren, niet goed meer kunnen ontspannen, maar nog het allerergste: het niet meer zien zitten. Het valt me op dat veel studenten hun situatie als normaal bestempelen. De afgelopen maanden was dit er langzaam in geslopen en hij ging er vanuit dat dit er gewoon bij hoorde, ‘’het combineren van een jong gezin, een fulltime baan en een scriptie schrijven, wie heeft daar nu geen stress van?’’. Ik vertelde hem natuurlijk dat dit ook zonder (of: weinig) stress, spanning, angst en zorgen kan: natuurlijk is dat een druk leven en zal je sociaal leven (tijdelijk) even op een lager pitje staan, maar het is mogelijk!

 

depressie scriptie schrijven

Op ons advies heeft hij de huisarts zijn klachten verteld, en heeft hij nu gesprekken bij de psycholoog. Daar kwam uit dat hij last heeft van perfectionisme en toch ook wel een stukje faalangst. Naast deze gesprekken komt hij op regelmatige basis langs voor een uurtje scriptiebegeleiding. Juist door deze combinatie komt er weer voortgang in het proces en dat stimuleert elkaar. Zo krijgt hij met onze hulp stukken af, dat motiveert hem weer en geeft hem positieve energie, waardoor de effectiviteit van de gesprekken bij de psycholoog ook weer worden versterkt.
Ruim een maand na ons eerste contact bedankt hij mij en vertelt hij me dat hij deze stap veel eerder had moeten zetten, hij zit een stuk beter in zijn vel. De scriptie is nog niet af, maar hij is hard op weg en deze kleine successen werken ook door op de lichamelijke symptomen: hij slaapt inmiddels een stuk beter en ervaart minder stress en zorgen! Ik hoop dat hij snel zijn scriptie kan afronden en van deze periode veel heeft geleerd, vooral ook om te accepteren wie hij is (perfectionisme en faalangst zullen nooit volledig verdwijnen, maar kun je goed onder controle houden).

Lees vooral ook eens onze tips over het schrijven van een scriptie met faalangst of een depressie.

 

Topscriptie heeft al ruim 5.110 studenten geholpen aan een Topscriptie!

Helpen wij jou ook aan een TopScriptie? Neem contact met ons op!

Professionele hulp bij je scriptie

Een intakegesprek is altijd geheel vrijblijvend, we geven je graag meer persoonlijke informatie en een advies op maat, zodat je vooraf een goed beeld hebt bij wat we voor jou kunnen betekenen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die Topscriptie kan bieden?
Professionele, betaalbare hulp bij je scriptie?
Meer

Helpen wij jou, net als 5.110 anderen ook aan een Topscriptie?

sluit
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.